hex edytor

Odpowiedz Nowy wątek
2003-04-24 20:01

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 15 lat temu

0

Cześć.
Mam problem. Nie wiem jak wczytać plik z dysku a następnie wyświetlić go w postaci hex np. w komponencie TMemo w C++5.

Pozostało 580 znaków

cli
2003-04-29 20:40
cli
0


#include
char itoa(int value, char string, int radix);

Pozostało 580 znaków

2003-04-30 15:20

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 16 lat temu

0

Możesz to zrobić na parę spozobów.
Najprosttrzym jest umieszczenie w Bullideże Dialogu do otwierania który na pewno umiesz wywołać jak robisz w bulliderze.
Następnie nie kopiujesz zawartości pliku do kontrolki TMonu czy innej tylko musisz sobie zadeklarować miejsce na tą postać tekstową twojego pliku w postaci Hex.
jażeli rozmiar pliku oznaczymy jako N to muaisz zadeklarować minimalnie 3N wielkość bufora. Ale jeżeli chcesz oddzielać enterami co 0x0f to musisz pamiętać o dodaniu o jeden więcej na każdą linię i o 1 na końcu pliku "\0" musi się zmieścić w tekscie.
Komenda pod C++ na deklaracje pamięci to [code]new rozmiar[/code]
piew musisz zadeklarować wskażnik najlepiej typu [code]unsigned char w
;[code]w = new rozmiar*sizeof(unsigned char)
Jak jusz masz pamięć zadeklarowaną to musisz z zdekarowanej tablicy w której znajduje się plik pobuerać po jednym bucie i go konwertować na postać HEX;
to jusz chyba prosta sprawa.
Do otwarcia pliku możesz uŻyć fopen,do rozmiaru znalezienia fseek, rewind, a do odczytu fread o tym już znajdziesz w każdej książce do C++ czy C.

Pozostało 580 znaków

2003-05-26 18:57

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 15 lat temu

0

Wszystko fajnie tylko jestem początkującym programistą i to co piszesz nie wiele mi mówi. Może jakiś mały przykładzik żeby mi się rozjaśniło.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0