Łączenie SELECT w SQLite w C

Odpowiedz Nowy wątek
2020-05-08 20:20

Rejestracja: 2 miesiące temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

0

Robię system filtrujący produkty. Użytkownik wybiera płeć i rozmiar buta, a następnie program wyświetla wyniki spełniające wybrane warunki. W jaki sposób wpleść w zapytanie SQL zmienną? Chodzi mniej więcej o coś takiego:
sql = "SELECT * FROM buty WHERE plec = '$zmienna_plec";

Mogę też to zrobić w inny sposób, ale wtedy potrzebowałbym połączyć 2 zapytania.
Mam 2 zmienne tymczasowe
sql1 = "SELECT FROM buty WHERE plec = 'M'";
sql2 = "SELECT
FROM buty WHERE rozmiar = 45";

Potrzebuję to jakoś połączyć żeby wyświetliły się męskie buty w rozmiarze 45.
sql = sql1 + sql2;

Z góry dzięki za pomoc!

edytowany 1x, ostatnio: Mar K, 2020-05-08 20:27

Pozostało 580 znaków

2020-05-08 20:28
Moderator

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

Lokalizacja: Wrocław

0
sql = sql1 + sql2;

No to w końcu część wspólna czy suma?


Pozostało 580 znaków

2020-05-08 20:35

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 11 godzin temu

1

Potrzebujesz pomocy z SQL-em a nie z C ;)

SELECT foo FROM bar WHERE xxx AND yyy;
edytowany 1x, ostatnio: Bartłomiej Golenko, 2020-05-08 20:36
dopiszę tylko że w miejsce xxx oraz yyy wstawiasz warunki do spełnienia - plx211 2020-05-08 20:51

Pozostało 580 znaków

2020-05-08 21:23

Rejestracja: 2 miesiące temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

0
Patryk27 napisał(a):
sql = sql1 + sql2;

No to w końcu część wspólna czy suma?

Część wspólna, tylko tak schematycznie przedstawiłem, że potrzebuję jakoś połączyć zapytania.

Bartłomiej Golenko napisał(a):

Potrzebujesz pomocy z SQL-em a nie z C ;)

SELECT foo FROM bar WHERE xxx AND yyy;

Wiem jak to zrobić w SQL, tylko, że warunki ma prowadzać użytkownik. W ten sposób musiałbym zrobić ponad 300 takich zapytań żeby objąć wszystkie warunki.
Dlatego w zapytanie muszę wstawić zmienną:
sql = "SELECT * FROM buty where producent = $producent_wpisany_przez_uzytkownika";
I tu jest problem, jak wstawić zmienną w zapytanie sql?

edytowany 2x, ostatnio: Mar K, 2020-05-08 21:24

Pozostało 580 znaków

2020-05-08 22:21
Moderator

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

Lokalizacja: Wrocław

0

c sqlite variable w Google.


edytowany 1x, ostatnio: Patryk27, 2020-05-08 22:21

Pozostało 580 znaków

2020-05-10 11:53

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 18 godzin temu

0

czemu katujesz się w C ? to ma być aplikacja konsolowa ? Może zrób to w Qt, to trochę ci pomogę


bla

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0