Wczytanie liczby N, następnie wpisanie do tablicy liczb parzystych nie ujemnych mniejszych od N

Odpowiedz Nowy wątek
2020-01-31 14:54

Rejestracja: 6 miesięcy temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

0

Witam wszystkich muszę napisać program, który wczyta liczbę N mniejszą równą od 100000, program ma do tablicy wpisać wszystkie liczby parzyste, nie ujemne nie większe niż N, w kolejności malejącej, a na końcu wypisze zawartość tablicy na ekranie
Tak wygląda mój dotychczasowy kod:

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    int N;
    cin >> N;
    if (N<1 || N>=100000) cout << "Liczba, ktora wprowadziles jest poza przedzialem (1 <= N <= 10000) " << endl;
    else
    {
        int tab[5000];

        for (int i=N;i>=0;i--)
        {
        tab[i]=i;
        }
        for (int i=N;i>=0;i--)
        {
        if(i%2==0) cout << tab[i] << " ";
        }
    }

    return 0;
}

Pozostało 580 znaków

2020-01-31 15:02

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 2 godziny temu

Lokalizacja: Kraków

1

I? Jest jakieś pytanie? Bo odpaliłem i działa, chyba nawet dobrze.

edytowany 2x, ostatnio: szweszwe, 2020-01-31 15:02
Można ten kod jakoś ulepszyć ? Nie spełnia wymagań Wykładowcy - miko1282 2020-01-31 15:04
Odpowiadaj w odpowiedziach, do tego one służą. - kq 2020-01-31 15:51

Pozostało 580 znaków

2020-01-31 15:07

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 2 godziny temu

Lokalizacja: Kraków

0

Możesz sobie tworzyć tablicę z rozmiarem który na pewno pomieści wszystkie liczby. Z jakiego powodu jest teraz 5000? Jeszcze 50000 bym zrozumiał bo to połowa wszystkiego, czyli teoretycznie parzyste by tam wlazły.
Masz do tablicy wpisać tylko liczby parzyste to dlaczego wpisujesz wszystkie? Umiesz wypisać tylko parzyste to weź i wpisz je do tablicy a potem po prostu ją wyświetl. W skrócie, filtruj na etapie zapisywania do tablicy a nie wypisywania - tak przecież mówi polecenie.

edytowany 1x, ostatnio: szweszwe, 2020-01-31 15:07
jak przefiltrować przed wpisaniem do tablicy ? - miko1282 2020-01-31 15:47
Tak samo jak podczas wypisywania. - szweszwe 2020-01-31 15:49
wiem, ale wprowadza mi ,,separator 0" czyli np dla 20: 20 0 18 0 16 0 14 a nie wiem jak to od filtrować - miko1282 2020-01-31 15:51
No to go nie zapisuj tylko pomijaj. I odpowiadaj w postach a nie komentarzach. - szweszwe 2020-01-31 16:01

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0