Czemu to nie działa?

Odpowiedz Nowy wątek
2017-12-08 16:48
0
if (Form2->Visible == true)
    {
        Timer1->Enabled = true;
    }

Witam otóż taki kodzik, nie chce działać w sensie, Timer jest wyłączony i po tej funkcji powinien się włączyć jednak tak nie dzieje? Dlaczego?

edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2017-12-08 19:33
Wrzucaj kod w znaczniki kolorujące składnię – ```cpp przed kodem, a po kodzie samo ``` - furious programming 2017-12-08 19:34

Pozostało 580 znaków

2017-12-08 19:46
0

Próbowałeś debugerem patrzeć czy warunek w ifie kiedykolwiek jest prawdziwy?

Form2 jako że dużą literą sugeruje że jest klasą więc czy nie próbujesz przypadkiem użyć klasy zamiast obiektu?

Pozostało 580 znaków

2017-12-09 20:47
0

To jest builder 6 i to jest obiekt

Pozostało 580 znaków

2017-12-09 20:53
0

Ale problem jest z timer'em czy if'em? Ustaw breakpoint albo coś i zobacz czy gdy Form2 będzie Visible wykona się ten if. Na razie jest za dużo nie wiadomych więc ciężko Ci pomóc i znaleźć przyczynę błędu.

Pozostało 580 znaków

2017-12-09 21:38
0

To takie wróżenie z fusów... Najlepiej jak już nam powiesz , co kod ma robić , to jeszcze wrzucić kawałek kodu, tam, gdzie te obiekty są tworzone.

Ale trochę wróżąc, może chcesz , aby dzięki temu timerowi wykonywała się co jakiś czas jakaś akcja, to dobrze by było ustalić ten żądany czas

 Timer1->Interval= CZAS;

Jeśli widzisz mój błąd to mnie popraw.
Pisanie błędnych wypowiedzi utrwala złe praktyki.
Kiedyś możesz dostać do ręki mój kod.
edytowany 1x, ostatnio: PanRiK, 2017-12-09 21:39

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0