Połączenie z bazą danych FireBird 2.5

0

witam,
mam napisac programik(w c++/borland lub dev) który łaczy sie z baza danych FireBird, ktora znajduje sie obok pliku z programem.
W bazie mam tabele z dwoma kolumnami: wartosc_id, wartosc. W programie mam wybrac niektore wiersze z tej tabeli.

jak wygląda to poleczenie z bazą danych? i jak wyciągnąc przykładowy wiersz (np. gdzie wartosc_id=6) ?

proszę o help :)

0

Możesz skorzystać np. z ODBC Firebird http://www.firebirdsql.org/en/odbc-driver/

0

z teogo co przeczytałem, sterownik ODBC jest potrzebny gdy chcemy miec dostep do bazy z poziomu np.worda,excela. Czy do dostepu do bazy z poziomu programu c++ rownież jest on potrzebny ??

0

Hmmm... Borland - jaka wersja? Jest parę komponentów do łączenia się z bazą danych - jedne darmowe inne płatne. Poszukaj komponentu i działaj.

0

borland c++ builder 6, mode tez zrealizowac to w dev-ie. interesuje mnie najprostszy sposób :)

0

Midas ?

0

? jesli chodzi o plik biblioteki to ja mam : fbclientemb.dll

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0