Ilość węzłów listy jednokierunkowej z polami- POMOCY:(

0

Witam wszystkich mam napisać Program który generuje podaną przez użytkownika ilość węzłów listy jednokierunkowej z polami danych generowanymi losowo z zakresu od 0 do 100, a następnie wypisuje po kolei wszystkie pola danych. Na koniec wypisuje element największy. I nie mam kompletnie pojęcia jak to zrobić.... bo babka na ćwiczeniach nie tłumaczyła nam tego tylko pokazała co i jak;/ Z góry serdecznie dziekuję za pomoc.

0

Czyli chcesz zaimplementować listę dowiązaniową losowych liczb o długości definiowanej przez użytkownika, tak? Szukałeś w ogóle? Przecież w sieci masz pełno informacji o listach w C. Choćby tutaj: http://pl.wikibooks.org/wiki/C/Typy_złożone

0

Masz to napisać w c czy c++? Poza tym jak kolega wyżej, gotowców jest multum.

1

Nie wiem czy o to chodzi, ale coś takiego napisałem:

 /* asctime example */
#include <iostream>
#include <stdio.h>
#include <time.h>
#include <conio.h>
using namespace std;
int ilosc;
struct Swezel
{
       int wartosc; 
       int * adres_wezla_nastepnego;
       };
int main ()
{
  cout <<"Podaj ilość wezlow: ";
  cin >> ilosc;
  struct Swezel wezel[ilosc];
  for(int a=0; a<ilosc; a++)
  {
          wezel[a].adres_wezla_nastepnego = &wezel[a+1].wartosc;
          wezel[a].wartosc=a; // za a wstaw losowa wartosc
  }
  wezel[ilosc].wartosc=ilosc; //za ilosc wstaw losowa wartosc
  for(int a=0;a < ilosc;a++)
  {
          cout<<*wezel[a].adres_wezla_nastepnego<<endl;
          }
  getch();
}

//losowe liczby wybierasz za pomoca srand i rand coś w tym stylu

Co do losowania liczb masz tego pełno w google. Poszukaj w bibliotece <ctime> . Jest tam srand itp.

0

Dziękuję wszystkim za odpowiedź:) co do pytania to miałem to napisać w C++, znam możliwości funkcji rand, srand itd... wiem jak się z tego korzysta tylko na te listy i węzły bylo poświęcone zbyt mało czasu i stąd ten efekt.

0

http://www.cplusplus.com/reference/stl/list/

Skorzystaj juz z gotowej implementacji listy z STLa. Poruszasz sie po niej praktycznie jak po tablicy trzeba tylko zadeklarowac iterator. Rand wiesz jak sie uzywa wiec juz po klopocie ;)

1

To co napisal gwizda, nie jest ani w c ani w c++,ani to nie jest lista.

0

Był już takie temat: Problem z lista

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0