getwindowtext i setwindowtext

Odpowiedz Nowy wątek
2011-08-26 14:49
Laol2
0

Czesc.
Moj problem polega na tym ze po wcisnieciu przycisku "wypisz" w polu static (hPole) nie wyswietla sie wartosc pobrana z pola tekstowego (hText) za pomoca GetWindowText, zamiast tego pole robi sie puste. Jezeli w SetWindowText "Bufor" zastapie normalnym tekstem typu "asd" wszystko dziala. Bede wdzieczny jesli powiecie co robie zle : D.
Fragment programu:

LRESULT CALLBACK WindowProcedure (HWND hwnd, UINT message, WPARAM wParam, LPARAM lParam)
{
    switch (message)                  /* handle the messages */
    {
        case WM_CREATE:
        {
            hbutton=CreateWindowEx( 0, "BUTTON", "Pobierz", WS_CHILD | WS_VISIBLE | WS_CLIPSIBLINGS, 0, 230, 134, 40, hwnd, NULL, hThisInstance, NULL );
            hbutton2=CreateWindowEx( 0, "BUTTON", "Wypisz", WS_CHILD | WS_VISIBLE | WS_CLIPSIBLINGS, 130, 230, 135, 40, hwnd, NULL, hThisInstance, NULL );
            hText=CreateWindowEx( WS_EX_CLIENTEDGE, "EDIT", NULL, WS_CHILD | WS_VISIBLE | WS_BORDER, 50, 50, 150, 30, hwnd, NULL, hThisInstance, NULL );
            hPole=CreateWindowEx (0, "STATIC", "0", WS_CHILD | WS_VISIBLE | SS_CENTER, 75, 100, 100, 30, hwnd, NULL, hThisInstance, NULL);
        }
            break;
        case WM_COMMAND:
        {
            DWORD dlugosc = GetWindowTextLength( hText );
            LPSTR Bufor =( LPSTR ) GlobalAlloc( GPTR, dlugosc + 1 );
            if(( HWND ) lParam == hbutton )
                GetWindowText( hText, Bufor, dlugosc + 1 );
            if(( HWND ) lParam == hbutton2 )
                SetWindowText(hPole,Bufor);
        }
            break;
        case WM_DESTROY:
            PostQuitMessage (0);       /* send a WM_QUIT to the message queue */
            break;
        default:                      /* for messages that we don't deal with */
            return DefWindowProc (hwnd, message, wParam, lParam);
    }
 
    return 0;
}
 

Pozostało 580 znaków

2011-08-27 12:38
0

Mhm.. Najpierw naciskasz button 'Pobierz', to pobiera tekst z hText do Bufora, który przed chwilą stworzyłeś, ale nie wypisuje do static'a nic, bo nie ten uchwyt co chcemy. Później naciskasz przycisk 'Wypisz' i tym razem tworzysz NOWY Bufor, do którego nic nie przepisujesz (bo nie ten uchwyt) i ustawiasz to nic w tekście static'a. Widzisz błąd?


Pozdro & poćwicz!

Pozostało 580 znaków

2011-08-27 16:49
Laol2
0

Niezbyt rozumiem ;/ jaki to zatem powinien byc uchwyt?

Jednak zauwazylem blad. Mam teraz inny problem: jak zrobic zeby tlo radiobuttnow i checkboxa (screen: http://pokazywarka.pl/tl3vpq/ ) bylo takie samo jak tlo okna ale zeby kolor pola static pozostal taki jaki jest.

Pozostało 580 znaków

2011-08-27 18:13
0

Zamiast okna tworzonego dynamicznie polecam użyć okna dialogowego ładowanego z zasobów, wtedy wygląd okna będzie normalny.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0