Listowanie sekcji z pliku ini w WINAPI

Odpowiedz Nowy wątek
2011-07-20 01:11
0

Jak wiadomo, w WINAPI jest ładna funkcja odczytująca wartości z plików ini.

Mam pytanie, czy jest jakaś funkcja która zwróci mi jakie sekcje znajdują się w analizowanym pliku ini?
Szukałem coś, ale nic konkretnego nie znalazłem. Tak przy okazji, czy istnieją jakieś jeszcze funkcje WINAPI dotyczące plików ini?
Chodzi mi oczywiście o C++

Pozostało 580 znaków

2011-07-20 02:20
0

http://msdn.microsoft.com/en-[...]rary/ms724875%28VS.85%29.aspx - ostatnia tabelka na stronie.

GetPrivateProfileSection    Retrieves all the keys and values for the specified section of an initialization file.
GetPrivateProfileSectionNames   Retrieves the names of all sections in an initialization file.

Pozostało 580 znaków

2011-07-20 10:38
0

Jak wiadomo, w WINAPI jest ładna funkcja odczytująca wartości z plików ini.
Która nie jest aż taka ładna, bo ma za dużo magii w sobie: zamiast z pliku w bieżącym katalogu potrafi czytać gdzieś z katalogu profilu użytkownika, katalogu windowsa, albo wręcz z rejestru.

Pozostało 580 znaków

2011-07-20 12:17
0

Dodatkowo obsługa plików ini została pozostawiona ze względów kompatybilności. Korzystanie z ini jest odradzane przez MS i kto wie czy nie zniknie w przyszłości.


zawsze można samemu plik parsować. i to będzie obecnie lepsze rozwiązanie, jeśli już upieramy się na .ini - Azarien 2011-07-20 16:42

Pozostało 580 znaków

2011-07-20 17:06
0

Tak zapytam, bardziej z ciekawości: jeśli nie pliki ini, ani rejestr to czego powinno się używać?
xml?

Pozostało 580 znaków

2011-07-20 19:33
0

Zamiast .ini jest właśnie rejestr systemu.


Pozostało 580 znaków

2011-07-20 23:36
0

Ale wyłączając rejestr - on jakoś nie służy przenośności aplikacji, czego powinno się używać zamiast plików ini do zapisania konfiguracji programu?

Pozostało 580 znaków

2011-07-21 00:00
0

ini też nie służy przenośności aplikacji - to jest wymysł windowsa. Zawsze możesz zapisywać konfigurację we własnym formacie pliku.


Pozostało 580 znaków

2011-07-21 08:18
msm
0

ini też nie służy przenośności aplikacji - to jest wymysł windowsa.

Ini to wymysł Windowsa? Nieraz widziałem .ini w jakiś opensourcowo - linuksowych programach... Za to używanie WinAPI jak najbardziej szkodzi przenośności :] .

Zawsze możesz zapisywać konfigurację we własnym formacie pliku.

Ten 'własny format pliku' to równie dobrze może być ini...

Jeśli potrzebujesz prostego pliku konfiguracyjnego to użyj .ini i nie przejmuj się tym że są 'niezalecane' - za to są popularne i łatwe w zapisywaniu/odczycie programowym. Zawsze możesz napisać własną obsługę takich plików a wtedy kolejne wersje Windowsa mogą dowolnie szatkować WinAPI i obsługę plików ini a twój program będzie działał.

edytowany 1x, ostatnio: msm, 2011-07-21 08:19
no miałem na myśli zabawę z ini przez winapi, bo sam format zapisu to na każdym kroku można spotkać - byku_guzio 2011-07-21 10:46

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0