"C--" - Co sądzicie o tym języku ?

0

Drodzy internauci, mam pytanko, ;-)

Co wiecie o C--, czy warto by się go nauczyć po C, C++ i C#, ile osób go korzysta, jakie są jego szzególne zalety i wady [...] ?! Bardzo proszę o komentarze i jak najwięcej informacji, ponieważ trudno o nie w necie.

                                                                                              Z góry dziękuję i pozdrawiam,
                                                                                                                              Maks
0

Ale że co? Pierwsze słyszę :P Skąd Ty to wytrzasnąłeś?? o.0
Z wrażenia aż forumowy RSS się zaciął :]

Ogólnie jeśli jest trudno o info w necie, znaczy że jest mało wykorzystywany, a to z kolei znaczy że niespecjalnie warto się go uczyć, no chyba że potrzebujesz go do jakichś specyficznych zastosowań. :P

0
sprzedamsanki napisał(a)

Ale że co? Pierwsze słyszę :P Skąd Ty to wytrzasnąłeś?? o.0
Z wrażenia aż forumowy RSS się zaciął :]

Ogólnie jeśli jest trudno o info w necie, znaczy że jest mało wykorzystywany, a to z kolei znaczy że niespecjalnie warto się go uczyć, no chyba że potrzebujesz go do jakichś specyficznych zastosowań. :P

C-- to niskopoziomowa odmiana C do programowania procesorów. C++ to następca C - napisany obiektowo. C-- to większa kontrola niskopoziomowa.

Niemniej mało popularny już. Ja bym sobie odpuścił

0

Ja bez wątpienia radzę sobie odpuścić. Mnożenie bytów (czytaj: języków) dla idei nie ma sensu. Są popularne języki do takich zadań, proponuję skupić się na nich. Większa szansa, że znajdziesz porady, przykłady, gotowce czy czasem po prostu kompilatory na potrzebną Ci platformę.

0

Ten C-- to czasami nie jest jakaś warstwa pośrednia pomiędzy normalnym językiem typu Java, Prolog a kodem maszynowym?
Coś ala kod pośredni w Javie ale bardziej czytelny na człowieka ?

Bo na stronce
www.cminusminus.org
zdaje się ze polecają go ort! kompilatorów i translatorów jaki kod pośredni.

0

Ale z tego co się orientuję to procesory (a raczej microprocesory) można programować w C. Podobno dość popularne, gdy chce się napisać coś dużego i nie chce się bawić assamblerem.

0
Mrowa napisał(a)

Ale z tego co się orientuję to procesory (a raczej microprocesory) można programować w C
A nawet w C++ :)

0
walec51 napisał(a)

Ten C-- to czasami nie jest jakaś warstwa pośrednia pomiędzy normalnym językiem typu Java, Prolog a kodem maszynowym?
Coś ala kod pośredni w Javie ale bardziej czytelny na człowieka ?

Bo na stronce
www.cminusminus.org
zdaje się ze polecają go ort! kompilatorów i translatorów jaki kod pośredni.

dokladnie tak. staraja sie opracowac jednolita warstwe na ktorej mozna oprzec inne jezyki. nie jak java i prolog, tylko raczej cos jak CLI/CLR na ktorych stoi kilkadziesiat jezykow.

sam projekt wydaje sie ciekawy i rozwojowy, wystarczy spojrzec na liste cech jakie udostepnia wyzszym warstwom. ciezko natomiast powiedziec na ile sie utrzyma. nie jest to maszyna wirtualna, skompilowane aplikacje nie sa przenosne pomiedzy platformami sprzetowymi - a taki jest niestety trend..

acz trend ten moze w koncu minac. zarowno java jak i .net w praktyce przynosza na kazdy komputer pelny kompilator z-siebie-do-maszynowego, wiec moze jeszcze wrocimy do kompilowania wszystkiego ze zrodel podczas instalacji stricte pod dany sprzet?

0
quetzalcoatl napisał(a)

acz trend ten moze w koncu minac. zarowno java jak i .net w praktyce przynosza na kazdy komputer pelny kompilator z-siebie-do-maszynowego, wiec moze jeszcze wrocimy do kompilowania wszystkiego ze zrodel podczas instalacji stricte pod dany sprzet?

.NET Framework"@pl.wikipedia.org napisał(a)

metoda klasy jest kompilowana do kodu maszynowego w momencie pierwszego wywołania, kolejne wywołania metody prowadzą już bezpośrednio do skompilowanego kodu. Jest to realizowane przez dołączenie do każdej metody w czasie ładowania modułu tymczasowego fragmentu kodu ( ang. stub) który przekazuje sterowanie do kompilatora i jest następnie zastępowany przez skompilowany kod. Jest to tzw. kompilacja w locie (ang. just in time). Dostępna jest także możliwość skompilowania całego modułu w trakcie instalacji. Przy okazji przebudowano biblioteki klas ułatwiające dostęp do elementów systemu.
Nie wiem jak często stosuje się to w praktyce, ale pomysł imo świetny.

0
adf88 napisał(a)
.NET Framework"@pl.wikipedia.org napisał(a)

Dostępna jest także możliwość skompilowania całego modułu w trakcie instalacji. Przy okazji przebudowano biblioteki klas ułatwiające dostęp do elementów systemu.
Nie wiem jak często stosuje się to w praktyce, ale pomysł imo świetny.

W typowych aplikacjach OpenSource bardzo często - ot, choćby na przykład środowisko SharpDevelop tak robi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0