Windows SQL Server

Odpowiedz Nowy wątek
2006-11-18 17:04

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 13 lat temu

0

Jak podłączyć się do pliku bazy danych Windows SQL Server jakich providerów mam użyć? Wiecie może gdzie mogę zdobyć pełną listę zapytań do bazy danych z opisem do czego służą? Bo np. do MsAccess pełno zapytań jest wykluczonych, ot chociaż by: Select * in coś tam... Trzeba wpisać całą listę kolumn :( Stąd się pytam :)


A teraz SQL (?)

Pozostało 580 znaków

2006-11-18 19:15

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Microsoft Sql Server po pierwsze, a pod drugie wystarcza klasy z System.Data.SqlClient, provider jest domyslny. Pelna liste znajdziesz pewnie na msdn, mssql jest w miare zgodny ze standardem.


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-11-19 12:52

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 13 lat temu

0

Dzięki..


A teraz SQL (?)

Pozostało 580 znaków

2006-11-19 16:04

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 13 lat temu

0

A właśnie wiesz może, czy aby podłączyć się do pliku SQL Server muszę mieć zaistalowany SQL Server, czy wystarczy mi sam plik i programowo SQl Connection, itd..


A teraz SQL (?)

Pozostało 580 znaków

2006-11-19 22:06

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Plik nie wystarcza - musi byc uruchomiona usluga serwera, czyli sam silnik. Jesli nie masz, sciagnij sobie chociazby msde - (microsoft server desktop edition) - darmowe, z pewnymi ograniczeniami, ale do localhosta zazwyczaj w sam raz.


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-11-20 23:24

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 13 lat temu

0

Mam akurat wszystkie co potrzebne do SQL Servera (mam darmowe z uczelni). Ale interesują mnie takie bazy danych, które nie wymagają dodatkowego silnika, np. MS Access (choć już wiem, że jak się w win98 nie da się update do JET 4.0 to nie pójdzie). Dlatego szukam czegoś alternatywnego, co łączy w sobie składnie SQL w standardowym (lub rozszerzonym) wydaniu.

A tak apropos, jaki się nazywa programik, w którym wygeneruję tylko plik bazy danych. Potem mogę już bez problemu utworzyć programowo tabele, itd.


A teraz SQL (?)

Pozostało 580 znaków

2006-11-21 00:44

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Alternatywnego nie znam (w sensie silnika zawartego w jezyku) i osobiscie nie polecam, bo nie bedzie raczej optymalne rozwiazanie. Chociaz jak znajdziesz to daj znac, w malych projektach rzeczywiscie moze sie przydac. Co do generowania to chodzi Ci o generowanie bazy w mssql? EnterpriseManager lub QueryAnalyzer z zestawu mssql albo darmowy dbamgr2k. Generalnie wystarczy sam wiersz polecen, wiec programowo tez mozesz (create database).


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0