nazwa obiektu w pętli

Odpowiedz Nowy wątek
2006-11-13 10:44
majes14
0

Witam.
mam na formatce sporo punktów w postaci pictureBox i teraz pytanie jak w szybki sposób mozna wszystkim formatkom ustawić właściwość visible na false. Czy mozna to zrobic za pomoca jakiejs pętli? Czy mozna jakos nazwę tych obiektów wstawić do pętli czy trzeba poprostu kazda z nich pokolei wymieniać i ustawiać właściwość na false?

PictureBox domyslnie jest kwadratem czy mozna zmienić go np w koło, trójkąt?

Pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2006-11-13 11:46
rookie
0

Ano można, pod tym adresem: http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=97699
Jonny_Bravo napisał jak zrobić podobną rzecz tylko że z tekstBox'ami

Pozostało 580 znaków

2006-11-13 14:00
majes14
0

w moim przypadku nie do końca jest to rozwiązanie mojego problemu.
Jest sobie mapa i po kliknięciu chcę aby wyswietlily sie na niej punkty.
jesli zarówno mapę jak i punkty umieszcze w groupbox'sie to takze ta właśnie mapa tez mi zniknie. A tak byc nie moze.

Pozostało 580 znaków

2006-11-13 14:09
0

A mapa jest jakiego typu? Jezeli innego niz punkty(cokolwiek to znaczy) to sprawdzaj typ kontrolki, jak w przykladzie. A jak tego samego, to ustaw sobie pole Tag w mapce na cos (ono jest generalnie do wlasnych zastosowan) i sprawdzaj po jego zawartosci, czy kontrolka jest mapa, czy nie.


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-11-13 14:18
majes14
0

toroche nie jasno, sorki
więc ta mapa to pictureBox
punkty to takze pictureBox (stąd pytanie czy mozna zmienic kształt pictureBoxa na kolo)
zrobiłem to tak: poprostu background image ustawiłem obrazek mapy. Natomiast button jest umieszczony poza tym groupBoxem. I to działa.

a jeszcze jedno pytanko:
co to jest vControl?

Pozostało 580 znaków

2006-11-13 14:20
0

vControl to nazwa obiektu podczas iteracji foreach


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-11-13 14:35
majes14
0

czyli jest to dowolna nazwa?

a co ro sprawdzania po Tag'u, to bylo by to mniej wiecej tak:

foreach(Control vControl in TestPanel.Tag)
  if(vControl is PictureBox)
    ((pictureBox)vControl).Visible = true;

Pozostało 580 znaków

2006-11-13 14:41
0

Nie, zdaje sie nie kumasz idei foreach...


foreach(Typ_zmiennej_iterowanej nazwa_zmiennej_tymczasowej_w_petli in kolekcja_albo_tablica)



vControl to nazwa zmiennej, ktora za kazdym przebiegiem petli oznacza kolejny element przegladanej kolekcji. A TestPanel.Tag byc nie moze, bo nie jest to kolekcja, chyba ze taki obiekt tam podepniesz.

You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-11-13 15:09
majes14
0

ok dzieki.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0