Blazor - logowanie

Odpowiedz Nowy wątek
2019-04-23 17:05

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 5 godzin temu

Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój

0

Witam.
W związku z tym, że sprawa Blazora nie jest już na etapie eksperymentalnym to zastanawiam się czy ktoś robił system logowania w tej technologii?
Tutaj Pan użył do tego API A Blazor Powered Blogging Application.
Ale...
Czy to jest jedyna opcja na autoryzacje w Blazor?
Czy jestem w stanie wygenerować token serwisem, nie tworząc projektu serwerowego i API?

W dokumentacji skupiają się głównie na składni i ciężko cokolwiek wywnioskować, a technologia jest na tyle świeża, że tutoriali nie wiele.
Pytam, bo szkoda mi czasu jeśli to teraz nie jest możliwe. Zwyczajnie poczekam aż będzie, a może znajdzie się tutaj ktoś mądry i już to robił i chętnie by się podzielił swoją implementacją ;-)

Pozostało 580 znaków

2019-04-23 18:06

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 4 godziny temu

Lokalizacja: UK

1

Nie jestem pewny czy rozumiem na czym polega problem. Jeśli będziesz używał Blazor po stronie klienta to i tak będziesz musiał komunikować się z API. Skąd chciałbyś w innym razie uzyskać token? Przecież nie będziesz go generował po stronie klienta (a więc używając serwis napisany w C#)...


Na każdy złożony problem istnieje rozwiązanie które jest proste, szybkie i błędne.

Pozostało 580 znaków

2019-04-23 18:11

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 5 godzin temu

Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój

0

No właśnie tak chciałem to zrobić. Skoro masz bezpośrednio wszystko pisane w C#, możesz zrobić serwis, który będzie ściągał dane z bazy, to dlaczego nie możesz zrobić serwisu, który da ci token? Jaki jest pożytek z kodu C# skoro tak czy siak musi być API?

Pozostało 580 znaków

2019-04-23 18:42

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 4 godziny temu

Lokalizacja: UK

Sens jest taki że nie musisz w ogóle pisać w JS albo pisać go bardzo mało, oraz że możesz używać te same silnie typowane klasy zarówno we froncie jak i po stronie serwera. Jeśli będziesz generował token po stronie klienta to równie dobrze możesz w ogóle nie używać autentykacji, bo stworzysz ogromną dziurę w bezpieczeństwie swojej strony. Każdy będzie mógł przejrzeć kod odpowiedzialny za generowanie tokena, a z co za tym idzie mieć dostęp do prywatnego klucza.


Na każdy złożony problem istnieje rozwiązanie które jest proste, szybkie i błędne.

Pozostało 580 znaków

W2K
2019-04-23 18:54
W2K

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 1 dzień temu

0

Tak całkiem już na marginesie. Zajrzałem do tego repo odrywając sie od pisania apki angularowej. Podobieństwo jest uderzające. Zastanawiam się jaki to ma sens jeśli chodzi o Blazora... Wszytsko fajnie ale nie wierzę że są w stanie przebić Community Angulara...

Sens? Wyrzucenie JavaScriptu do śmieci! ;) - Ktos 2019-04-23 18:58
Już widze jak te hordy fanboyów - hipsterów ze swoimi jabłuszkami rzucają sie tłumnie Blazora... :-) - W2K 2019-04-23 19:01
Hej hej, proszę mnie nie obrażać. Podoba mi się Blazor, a nie jestem fanboyem jabłka 😊 - AdamWox 2019-04-23 19:08

Pozostało 580 znaków

2019-04-23 19:08

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 4 godziny temu

Lokalizacja: UK

1

Sens taki sam jak z Reactem, Vue, innymi frameworkami JS jak i językami programowania. Inny sposób rozwiązywania problemów. Nie wiem czego tu nie rozumieć. Nikt nie chce nikogo przebijać.


Na każdy złożony problem istnieje rozwiązanie które jest proste, szybkie i błędne.

Pozostało 580 znaków

2019-04-23 19:18

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 5 godzin temu

Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój

0

@Aventus:
Słuszny argument. Czyli zamiast JS można pisać w C# ale API jest potrzebne.
Teraz kwestia danych z bazy... Idąc twoim tokiem rozumowania, wyciąganie danych też powinno być po stronie API mimo iż mogę zrobić serwis sql?

Pozostało 580 znaków

2019-04-23 19:59

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 4 godziny temu

Lokalizacja: UK

3

@AdamWox: jak najbardziej. Pod tym względem nic się nie zmienia. Nadal masz API które odpowiada za logikę biznesową, dostarczanie danych itp. Blazor ma głównie na celu umożliwić pisanie SPA (Single Page Application) w C# z wykorzystaniem syntaksu Razor.


Na każdy złożony problem istnieje rozwiązanie które jest proste, szybkie i błędne.

Pozostało 580 znaków

2019-04-23 20:30

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 2 godziny temu

1

W związku z tym, że sprawa Blazora nie jest już na etapie eksperymentalnym to zastanawiam się czy ktoś robił system logowania w tej technologii?

Nurkuj: https://github.com/AdrienTorris/awesome-blazor

Może coś znajdziesz dla siebie :P

edytowany 1x, ostatnio: WeiXiao, 2019-04-23 20:30

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0