Wyświetlenie numeru (hash) commitu w stopce opublikowanej strony

Odpowiedz Nowy wątek
2018-03-21 13:01

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

Na wstępie zaznaczę, że jestem nowy w asp.net.
Czy w jakiś łatwy sposób da się wyświetlić numer (hash) commitu w stopce opublikowanej strony?
Mam kilka wersji opublikowanej strony (developerska/testowa/produkcyjna) i chciałbym żeby na każdej wyświetlał się hash commitu żebym wiedział w którym miejscu "drzewka" znajduje się ta wersja.
Poprzez AssemblyVersion mogę łatwo nadać i wyświetlić numer wersji. Czy da się w podobny sposób wyświetlić także commit hash na każdej opublikowanej stronie?

Pozostało 580 znaków

2018-03-21 16:00
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

Lokalizacja: Wrocław

0

Najprościej chyba przez CI wstawić w AssemblyVersion hash pobranego commita.
Chociaż trochę to dziwne podejście, zazwyczaj wyświetla się po prostu automatycznie nadawany numer wersji, hashe nie są chyba zbyt czytelne.


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

2018-03-21 16:33
Moderator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 11 minut temu

0

Robiłem coś podobnego (ale chodziło o generowanie SemVer na podstawie git flow) i użyłem GitVersion w połączeniu z MSBuild: http://gitversion.readthedocs.io/en/stable/usage/msbuild-task/

Aczkolwiek u mnie się nie sprawdzało (bo nie lubię pełnego formatu wersjonowania w GitVersion oraz bo jego generowane metadane nie działały w NETMF) i wtedy zrobiłem sobie własną kombinację na podstawie MSBuild Community Tasks - dokładnie to istniał szablon i task TemplateFile w nim podmieniał zawartość:

[assembly: AssemblyVersion("${GfvSemVer}")]
[assembly: AssemblyFileVersion("${GfvAssemblySemVer}")]
[assembly: AssemblyInformationalVersion("${GfvFullSemVer}.${ShortSha}")]

Na odpowiednie tokeny generowane przez GitVersionTask.

Opakowałem to nawet w NuGeta: https://www.nuget.org/packages/Ktos.Build.GitVersion/ ale ostatnio jak chciałem zainstalować, to coś niezbyt zadziałało jak powinno ;-)

Nigdy tego co prawda nie robiłem dla ASP.NET, ale chyba nie powinno być specjalnej różnicy.

[edit]
W ogóle jeżeli zależy ci na samych hashach to Task GitVersion z MSBuild Community Tasks ma coś, co powinno ci wystarczyć: https://github.com/loresoft/m[...]unity.Tasks/Git/GitVersion.cs

edytowany 1x, ostatnio: Ktos, 2018-03-21 16:43

Pozostało 580 znaków

2018-03-21 17:16
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

Lokalizacja: Wrocław

0

@Ktos: zamiast wynajdować nieco kanciaste koło na nowo można po prostu użyć narzędzia, które to wspiera, np. Fake.


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

2018-03-22 06:31

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 3 dni temu

0

A to nie jest tak ze jedynym slusznym rozwiazaniem jest uzycie git hooks (zakladam ze autor uzywa gita) - przy kazdym checkoucie ustawiamy w pliku aktualna wersje w jakims pliku i wykorzystuje sie go pozniej by pobrac aktualna wersje? Nie robilem ale wydaje sie mozliwe do zrobienia. Mozna by tez taki plik zapisywac przy commicie - tylko wtedy moglby miec zapisany poprzedni commit (aktualnego sie nie da bo plik z hashem zmienialby hasha) - a to troche zle wyglada.

Pozostało 580 znaków

2018-03-22 09:36

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 3 godziny temu

2

A nie lepiej przy budowaniu oznaczać tagami z numerem wersji commit z którego się buduje? Tak to się zwykle rozwiązuje.

Pozostało 580 znaków

2018-03-22 10:55
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

Lokalizacja: Wrocław

0
tamtamtu napisał(a):

A to nie jest tak ze jedynym slusznym rozwiazaniem jest uzycie git hooks (zakladam ze autor uzywa gita) - przy kazdym checkoucie ustawiamy w pliku aktualna wersje w jakims pliku i wykorzystuje sie go pozniej by pobrac aktualna wersje? Nie robilem ale wydaje sie mozliwe do zrobienia. Mozna by tez taki plik zapisywac przy commicie - tylko wtedy moglby miec zapisany poprzedni commit (aktualnego sie nie da bo plik z hashem zmienialby hasha) - a to troche zle wyglada.

Pewnie by się dało, tylko czemu używać oddzielnego pliku do czegoś,co i tak powinno być w AssemblyInfo, no i czemu przerzucać na kontrolę wersji numerację buildów? To nie wygląda na coś, o czym Git w ogóle powinien wiedzieć.


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

2018-03-22 11:09

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 3 dni temu

0

Jesli korzystasz z jakiegos CI narzedzia do oficjalnych buildow to nie ma to sensu - zakladam jednak ze autor tego nie robi tylko wrzuca to co stworzy mu jego wlasne VS - bo to dosc dziwne pytanie przy takich narzedziach (chyba wszystkie w jakis sposob to obsluguja).

Pozostało 580 znaków

2018-03-22 11:15
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

Lokalizacja: Wrocław

0

To mimo wszystko lepiej chyba zacząć używać jakiegoś narzędzia (niekoniecznie CI, lokalna automatyzacja buildów wystarczy).


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0