C# Filestream nieprawidłowa ścieżka

Odpowiedz Nowy wątek
2014-09-04 13:46
0

Dzień dobry,

Utworzyłem sobie do mojego projektu klasę statyczną zarządzającą plikami. Są w niej min. dwie takie oto funkcje:

    public static void zapisz(string nazwaPliku, List<string> dane){
            FileStream plik = new FileStream(nazwaPliku, FileMode.Create, FileAccess.Write);
            BinaryWriter br = new BinaryWriter(plik);

            for (int i = 0; i < dane.Count; i++) {
                br.Write(dane[i].Length);
                br.Write(dane[i]);
            }

            br.Close();
            plik.Close();
        }

        public static List<string> odczytaj(string nazwaPliku) {
            string sciezka = System.IO.Path.GetFullPath(nazwaPliku);
            FileStream plik = new FileStream(sciezka, FileMode.Open, FileAccess.Read);
            BinaryReader br = new BinaryReader(plik);
            List<string> wyn = new List<string>();

            int poz = 0;
            int dl = (int)br.BaseStream.Length;

            while (poz < dl-poz) {
                poz += br.ReadInt32();
                wyn.Add(br.ReadString());
            }

            br.Close();
            plik.Close();

            return wyn;
        }

Pierwsza zapisuje do pliku binarnego, a druga go odczytuje.
Problem leży przy próbie odczytania pliku.
Visual Studio 2013 wywala mi w programie wyjątek System.IO.FileNotFoundException i twierdzi, że nie może odnaleźć pliku w lokalizacji C:\Windows\System32.
To bardzo dziwna sprawa ponieważ jeżeli spróbujecie sprawdzić co jest w zmiennej 'sciezka' to okaże się, że przechowuje on prawidłową lokalizację.

Chodzi o np. takie wywołanie funkcji:


// Chodzi o ścieżkę względną;
List<string> dane = odczytaj(@"Config\plik.bin");

Mała prośba o pomoc... :)

edytowany 1x, ostatnio: grzesiek51114, 2014-09-04 13:48
to się upewnij że ten plik tam jest ponieważ jak to odpalam to znajduje mi taki plik - ne0 2014-09-04 14:06
przeklej dokładną treść wyjątku - Sarrus 2014-09-04 14:14

Pozostało 580 znaków

2014-09-04 14:08
ne0
0

Sprawdź gdzie ten plik trzymasz Ty, a gdzie program go szuka... ponieważ u mnie ten plik jest w folderze programu którym kompilowałem (C:\Program Files(x86)\LINQPad4\plik.bin"


Pomogłem? To dobrze :)
przecież autor napisał, że szuka mu w system32... - Sarrus 2014-09-04 14:14
no chyba nie bardzo skoro ma visual studio i pewnie w standardowym miejscu stworzył projekt... więc w folderze projektu powinno mu szukać a nie w system32 - ne0 2014-09-04 14:29
no tak, powinno, dlatego to jest dziwna sprawa - Sarrus 2014-09-04 14:36

Pozostało 580 znaków

2014-09-04 15:55
0
List<string> dane = odczytaj(@"Config\plik.bin");

No dobrze, a jak wywołujesz zapisz() i czy podczas tego samego uruchomienia programu, czy osobno uruchamiasz program dla zapisu i osobno dla odczytu?
..i czy jest to ten sam program ;-)

Pozostało 580 znaków

2014-09-04 20:03
0

Dodaję treść wyjątku w załączniku gdyż debugerem nie mam jak go wyłapać (wiem, to dziwne).

@Azarien
Tak, używam tych funkcji w jednym programie, podczas tego samego uruchomienia, w różnych ViewModelach - w zależności od potrzeb.
Klasa i funkcje są statyczne więc, jeśli klasa nazywa się ObslugaPlikow to używam tych funkcji np. tak:

List<string> dane = ObslugaPlikow.odczytaj(@"Config\plik.bin"); 

Pliki, które chcę odczytać są dokładnie tam gdzie być powinny. Na razie są w projekcie w katalogu Debug.

VS2013 usilnie szuka ich w system32 zamiast w prawidłowej ścieżce. Zapis jest ok, problem jest z odczytem.
Co dziwne kiedy uruchomię program bezpośrednio z katalogu Debug (poza IDE) to wszystko działa jak należy.

Aha, zapomniałem. Zapisz wywołuję tak:


List<string> dane = new List<string>();
dane.Add("Przyklad");
ObslugaPlikow.zapisz(@"Config\lgData.bin", dane); // nazwa pliku rzecz jasna jest taka sama przy zapisie i odczycie;
edytowany 5x, ostatnio: grzesiek51114, 2014-09-04 20:11

Pozostało 580 znaków

2014-09-04 21:10
0

Z jakiegoś powodu bieżący katalog jest inny podczas zapisu a inny podczas odczytu.

Jeśli umieścisz zapis i odczyt linia po linii w tym samym miejscu programu to ma obowiązek działać.

Trudno cokolwiek więcej powiedzieć.

Jeśli plik ma być w katalogu z exekiem, a nie w bieżącym katalogu, to nie używaj ścieżki względnej, tylko pobierz ścieżkę do exeka.

AppDomain.CurrentDomain.BaseDirectory
edytowany 2x, ostatnio: Azarien, 2014-09-05 00:28
Wyjątek wywala mi nawet nieuruchomiona aplikacja podczas przeglądania widoków xaml. - grzesiek51114 2014-09-04 21:12
musisz więcej napisać: co to jest - WPF? - Azarien 2014-09-04 21:15
Próbowałem BaseDir i nie pomogło. Mogę podesłać Ci na prv całość? Wysłałem Ci wiadomość na prv. Projekt jest w WPF. - grzesiek51114 2014-09-04 21:17

Pozostało 580 znaków

2014-09-04 22:58

@grzesiek51114

Wyjątek wywala mi nawet nieuruchomiona aplikacja podczas przeglądania widoków xaml.

VS Designer podczas generowania widoku działa w całkiem innym miejscu niż katalog projektu, Debug czy tam Release więc jak masz gdzieś na zdarzeniu okna, widoku np. Loaded ten zapis lub odczyt to nie dziwota że się wywala.


Yubby dibby dibby dibby dibby dibby dibby dum..
edytowany 1x, ostatnio: DibbyDum, 2014-09-04 22:59
Tak, to jest to. Po dłuższym pisaniu stwierdzam, że masz rację. Dotyczy to nie tylko plików ale również czegokolwiek co zostanie użyte w konstruktorze ViewModelu. Jeżeli mam tam instancję singletona, który łączy mi się z bazą danych to też wywala wyjątek, że nie może się podłączyć mimo, iż program uruchomiony poza środowiskiem działa prawidłowo. Masz pomysł jak temu zaradzić, bo to trochę denerwujące otwierać widok i co rusz zamykać okna wyłapanych przeze mnie wyjątków. PS: Plus naturalnie idzie :) - grzesiek51114 2014-09-22 21:59

Pozostało 580 znaków

2014-09-04 23:36
0

To będzie to. W widoku mam określony datacontext w ten sposób:

<Grid.DataContext>
      <local:LogowanieViewModel/>
</Grid.DataContext>

A w konstruktorze ViewModelu mam coś takiego:

        public LogowanieViewModel() {
            this.logowanie = new LogowanieModel() { nazwaUzytkownika = "", haslo = "", pamietanie = false };
            this.db = BazaDanych.zwrocInstancje();
            this.sprawdzPamietanie();

            try {
                // Tutaj jest wspomniany odczyt;
                List<string> odcz = ObslugaPlikow.odczytaj(@"Config\dbconf.bin");

                // Poniżej tylko obróbka danych z klasy plików, bazująca na już odczytanych danych powyżej;
                List<string> dane = ObslugaPlikow.przygotujDoOdczytu(odcz);
                this.db.inicjalizuj(dane[0], dane[1], dane[2], dane[3]);
            }
            catch (Exception e) {
                MessageBox.Show(e.ToString(), "Niepowodzenie", MessageBoxButton.OK, MessageBoxImage.Error);
            }
        }

Możesz mieć rację. Pytanie tylko jak mogę pozbyć się tych irytujących komunikatów w IDE?

edytowany 2x, ostatnio: grzesiek51114, 2014-09-04 23:38

Pozostało 580 znaków

2014-09-05 00:29
0
List<string> odcz = ObslugaPlikow.odczytaj(@"Config\dbconf.bin");

Jeszcze raz:

Azarien napisał(a)

Jeśli plik ma być w katalogu z exekiem, a nie w bieżącym katalogu, to nie używaj ścieżki względnej, tylko pobierz ścieżkę do exeka.

Pozostało 580 znaków

2014-09-05 00:38
0

Kiedy właśnie to nie działa. Nie działa żadna z tych trzech opcji:

string sciezka = Path.GetDirectoryName(System.Reflection.Assembly.GetExecutingAssembly().Location);
// To też -> string sciezka = Path.GetFullPath(AppDomain.CurrentDomain.BaseDirectory);
// I to -> string sciezka = System.IO.Path.GetFullPath(nazwaPliku);
FileStream plik = new FileStream(sciezka + nazwaPliku, FileMode.Open, FileAccess.Read);
BinaryReader br = new BinaryReader(plik);

Obiekt sciezka w debugowaniu przechowuje za każdym razem dobrą wartość. To designer wywala mi wyjątki podczas oglądania widoku oraz sam program przy uruchomieniu z poziomu IDE.

teraz pewnie zapomniałeś o Config\ - Azarien 2014-09-05 00:39
i wyświetlaj sobie, jaką ścieżkę dostajesz. - Azarien 2014-09-05 00:40

Pozostało 580 znaków

2014-09-05 00:41
0

No właśnie nie :)

      public static List<string> odczytaj(string nazwaPliku) {
            string sciezka = Path.GetDirectoryName(System.Reflection.Assembly.GetExecutingAssembly().Location);
            //string sciezka = Path.GetFullPath(AppDomain.CurrentDomain.BaseDirectory);
            //string sciezka = System.IO.Path.GetFullPath(nazwaPliku);
            FileStream plik = new FileStream(sciezka + nazwaPliku, FileMode.Open, FileAccess.Read);
            BinaryReader br = new BinaryReader(plik);
            List<string> wyn = new List<string>();

            int poz = 0;
            int dl = (int)br.BaseStream.Length;

            while (poz < dl-poz) {
                poz += br.ReadInt32();
                wyn.Add(br.ReadString());
            }

            br.Close();
            plik.Close();

            return wyn;
        }

Wywołanie:

       try {
                List<string> odcz = ObslugaPlikow.odczytaj(@"\Config\dbconf.bin");
                List<string> dane = ObslugaPlikow.przygotujDoOdczytu(odcz);
                this.db.inicjalizuj(dane[0], dane[1], dane[2], dane[3]);
            }
            catch (Exception e) {
                MessageBox.Show(e.ToString(), "Niepowodzenie", MessageBoxButton.OK, MessageBoxImage.Error);
            }

Jest okej. W debugerze widzę, że ścieżka jest w porządku.

edytowany 1x, ostatnio: grzesiek51114, 2014-09-05 00:42

Pozostało 580 znaków

2014-09-05 08:08
0

Może usuń backslash przed Config

To też nie to. Próbowałem już chyba każdej opcji z powyższych za każdym razem sprawdzając w debugerze czy ścieżka jest prawidłowa - zawsze była i zawsze miałem wywalony wyjątek o szukanie ścieżki w system32. - grzesiek51114 2014-09-05 11:06

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0