DataGridView - odwołanie C#

Odpowiedz Nowy wątek
2013-05-12 12:42
0

Witam mam dosyć ciekawy problem z którym nie mogę sobie poradzić a mianowicie:

Mam Datagrida w którym wyświetlam dane. Chcę zrobić aby po kliknięciu w wiersz w gridzie (tak jak w załączonym screenie) i wciśnięciu buttona zrobiło mi np select kolumny "kolor" w zaznaczonym wierszu. Tutaj zaczyna się problem ponieważ nie wiem jak sformułować "where" w zapytaniu select żeby odwołać się do tej kolumny w zaznaczonym wierszu.
Proszę o pomoc i dziękuję.

Pozostało 580 znaków

2013-05-12 12:52
0

W sumie to nie rozumiem. Chcesz zaznaczyć cały wiersz ( FullRow ), ale po jego zaznaczeniu chcesz wyszukać tylko coś po atrybucie Kolor z zaznaczonego wiersza?

Pozostało 580 znaków

2013-05-12 12:57
0

Tak dokładnie. Mam ustawione w gridzie żeby nie można było edytować go i w momencie gdy klikne w dowolną kolumnę to podświetli mi się cały wiersz tak jak na screenie. Teraz chce żeby po takim zaznaczeniu i kliknięciu w button wykonało się zapytanie select * from tabela where kolor == zaznaczony wiersz i kolumna kolor.

Pozostało 580 znaków

2013-05-12 13:16
0

private void dataGridView1_CellClick(object sender, DataGridViewCellEventArgs e)
{
MessageBox.Show(dataGridView1.Rows[e.RowIndex].Cells[YourNumberCell].Value.ToString());
}

Ten kod po kliknięciu na wiersz/komórkę zwróci Tobie wartość komórki z zaznaczonego wiersza. e.RowIndex zwraca zaznaczony numer wiersza.

edytowany 1x, ostatnio: Ciekawski, 2013-05-12 13:18
Przepraszam za odgrzebanie starego kotleta. Co to są te kwadratowe nawiasy ? - wedlock 2013-05-15 14:35
Jak coś jest nie tak z tym to pisz :P Czuje, że to ironia. - Ciekawski 2013-05-15 14:57

Pozostało 580 znaków

2013-05-12 13:48
0

Dzięki wielkie to jest rozwiązanie mojego problemu :-) Mam tylko pytanie jeszcze czy zamiast cellnumber jest jakaś możliwość wpisania nazwy kolumny czy raczej nie ma takiej możliwości?

Pozostało 580 znaków

2013-05-12 13:58
0

Pokombinuj sobie.

edytowany 2x, ostatnio: Ciekawski, 2013-05-12 14:03

Pozostało 580 znaków

2013-05-12 14:34
0

ok rozumiem:-) Dzięki wielkie za pomoc

Pozostało 580 znaków

2013-05-14 13:15
0

Witam, Mam jeszcze jedno pytanie z tym gridem. Chciałbym pobrać z bazy np 20 kolumn a wyświetlić z tego 17. czy jest możliwość ustawienia jakiejś maksymalnej liczby kolumn jakie ma wyświetlać grid? pozostałe 3 chcę mieć pobrane, żeby później na nich operować. Proszę o pomoc

edytowany 1x, ostatnio: Cristiano1989, 2013-05-14 13:18

Pozostało 580 znaków

2013-05-16 17:39
0

Pobierz do jakiejś kolekcji a z kolekcji zwróć do grida tylko pierwsze 17 elementów.


Yubby dibby dibby dibby dibby dibby dibby dum..
edytowany 1x, ostatnio: DibbyDum, 2013-05-16 17:39

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0