[C#] Wybór bazy danych

Odpowiedz Nowy wątek
2009-01-28 17:10
PytającyOBazę
0

Witam,

jestem aktualnie w trakcie pisania aplikacji serwerowej, obsługującej wiele zapytań od wielu klientów (TCP). Ta aplikacja pobiera z z bazy danych wszystkie rekordy podczas startu (każdy rekord obsluguje jednego "klienta", któr stworzył sobie konto), lokuje je w pamięci i co kilka minut urządza tzw save call, w którym zapisuje tylko zmienione rekordy do bazy (korzysta z klasy DataSet tworzonej z TableAdapterami).

Rekordów w zamyśle nie będzie więcej niż 3000, jeśli baza się rozrośnie wprowadzę rzecz jasna pobieranie danych partiami.

No i pojawia się pytanie, jaką bazę wybrać. Myślalem nad dwoma opcjami (jako że aplikacja jest w C#)

  • SQL Server Express Edition (2008)
  • Bazę Access (2007)

Co jest trafniejszym wyborem? Serwer będzie stał na serwerze wirtualnym VPS z Windows Server 2008 Datacenter Edition. Access jest bardziej mobilny moim zdaniem, SQL Server wymaga potężnego oprogramowania do administracji co nie bardzo mi się podoba (jak mówiłem, VPS).
Natomiast tworzenie i administracja tabel w accessie jest imo słaba ("liczba długa"(?!)).
Proszę o pomoc,
pozdrawiam.

Pozostało 580 znaków

2009-01-28 17:49
0

To może jakaś bardziej mobilna baz danych typu SQLLite bądź MS SQL Compact Edition?


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

2009-01-28 17:52
PytającyOBazę
0

Bardzo mi zależy na wydajności (praktycznie jest to jedyny czynnik pod którego kątem rozpatruję bazę, kwestia bezpieczeństwa jest nawet drugorzędna w tym momencie.)

Pozostało 580 znaków

2009-01-28 17:56
0

Oprogramowania do administracji MSSQL (MS SQL Server Management Studio) nie musisz uruchamiać na serwerze, możesz uruchomić u siebie i zarządzać zdalną bazą danych. Przynajmniej w 2005 się dało, więc i w 2008 się dać powinno ;-)

Pozostało 580 znaków

2009-01-28 17:59
PytającyOBazę
0

Hmm, szczerze mówiąc nie jestem specjalistą w tych sprawach (no, badźmy szczerzy, SQL Express wlaczylem 2 miesiące temu).
Rozumiem że na serwerze moge mieć tylko plik bazy danych, łączyć się z nim aplikacją C# (TableAdapter i te rzeczy) a administrować samą bazą z własnego PC (zatem udostępnić jakieś porty na VPS należy.)

Gdyby taka opcja była, decyzja byłaby chyba prostsza...

Pozostało 580 znaków

2009-12-04 02:19
0
PytającyOBazę napisał(a)

Rozumiem że na serwerze moge mieć tylko plik bazy danych, łączyć się z nim aplikacją C# (TableAdapter i te rzeczy) a administrować samą bazą z własnego PC (zatem udostępnić jakieś porty na VPS należy.)

Tak to właśnie funkcjonuje.

Nie wiem, co jeszcze ma robić ten serwer oprócz obsługi bazy danych ale wygląda to trochę, jak armata na komara. 3000 rekordów to niewiele i pchanie tego w windows server mija się z celem - zwłaszcza na VPS.


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0