sciezki i Kreator instalacji

Odpowiedz Nowy wątek
2009-01-02 19:51

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 5 lat temu

0

Witam
Pytanie moje odnosi do używania w kodzie programu scieżek do plików.. otóż uzywam w aplikacji kilka zewnetrznych plików ( wpostaci bazty accesa, jpeg'ow, txt, i htmla), Sa one ujęte w kodzie w postaci sciezki typu C:.......katalog mojego programu\jakis katalog.
Czy skoro mam potzrebne mi pliki zewnetrzne umijescowione w katalogu lub w podkatalogach mojego glownego programu to CZY.. mozna w kodzie zapisac cos w postaci.. \..\jakis katalog i wtedy gdy przeniose mój program to nie musze zmieniac sciezki do tych plików...

Na razie mam tak rozwiazane ze zrobilem sobie okienko z ustawieniami gdzie wpisuje sciezki..

Drugie pytaniue...czy ktos robił instalacje aplikacji C# w Visual studio Express 2008.. jesli tak..jak to zrobic, jak ustawic gdzie ma aplikacja się instalować (ewentulanie dodawanie kreatora instalacji - pamietam z MFC takie cos) , i co najwazniejsze jak podczas instalacji automatycznie instalowac dodatkowe zewnetrzne pliki , tworzyc potzrebne katalogi... i automatycznie uruchamiac podczas instalacji inne programy ( np instalacje accrobata)

Pozostało 580 znaków

2009-01-05 15:35

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0
  1. Tak, mozesz w aplikacji poslugiwac sie sciezkami relatywnymi ("..\"), a nie tylko absolutnymi ("c:\").

  2. Wszystko zalezy od tego, jak robisz instalacje. Z tego, co pamietam w wersji Express nie jest dostepny typ projektu Setup Project. Mozesz uzyc innych narzedzi (WiX, NSIS, Inno Setup, etc).


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

2009-01-05 21:33

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 5 lat temu

0

Hmm NSIS i WIX są zewnetrznymi narzędziami ale zainstalowalem i widze ze mimo że mozna w nich coś zdziałać konkrenego to niestety są robine na bazie skryptów...myślałem ze będę miał coś w stylu kreatora który mi mówi jakie komponenty mam wstawić, jak ma wyglądać itp... No ale dziekuje zainteresuje się tym na pewno ale to potrwa...

Tym czasem odkryłem w VS Express i VS Prof.. ze jest takie narzędzie jak Built->Publish [Nazwa Projektu] proste projekty mi stworzył Setup'a ale większy który obsługuje pliki baz danych mdb Aceessa przez ADO wyświetla mi błąd -- raczej Uwagi (Warnings:) :

Warning 1: Item 'Microsoft.Sql.Server.Express.10.0' could not be located in 'C:\Program Files\Microsoft SDKs\Windows\v6.0A\Bootstrapper\'. most

Warning 2: Item 'Microsoft.Windows.Installer.4.5' could not be located in 'C:\Program Files\Microsoft SDKs\Windows\v6.0A\Bootstrapper\'. most

most nazwa Projektu

O co chodzi mam zainstalowany SQL express 2005 ale i tak zniego nie korzystam
zaczynalem pisac na kompie gdzie byl MS SQL serwer 2008 czyli 10.0 zainstalowany ale tez z niego nie korzystalemw kodzie...wiec o co moze chodzic..jak to ominąc

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0