[Mysql] Złożone zapytania

0

Mam pytanie o budowanie złożonych zapytań tzn.
załóżmy mamy 2 tabele:

TABLE PRODUKT która ma 5 pól:

  1. ID
  2. PRODUCENT
  3. NAZWA
  4. ZDJĘCIE
  5. CENA

TABLE PRODUKT_OPIS ma 4 pola:

  1. ID
  2. OPIS
  3. KRÓTKI_OPIS
  4. URL

i teraz pytanie:

Chciałbym dopisać cos do OPIS wg PRODUCENTA. Czyli UPDATE wszystkie OPISY gdzie PRODUCENT = 3. Jak to zapisac ???

0

Napisz jeszcze gdzie jest klucz obcy (pseudo, ach kochane MyISAM) - czyli jakie są powiązania.

0

TABLE PRODUKT która ma 5 pól:

  1. ID (PRIMARY)
  2. PRODUCENT (INDEX)
  3. NAZWA (INDEX)
  4. ZDJĘCIE
  5. CENA (INDEX)

TABLE PRODUKT_OPIS ma 4 pola:

  1. ID (PRIMARY)
  2. OPIS (INDEX)
  3. KRÓTKI_OPIS
  4. URL
0

Nie zrozumiałeś mnie... wiesz co to jest klucz obcy? :|

Po jakim polu łączą się te dwie tabele?
Najprościej jak umiem: jakie pole w np. pierwszej tabeli wskazuje na id w drugiej tabeli?

Taka informacja jest niezbędna, aby dokonać prawidłowego połączenia 2 tabel.

0
Marooned napisał(a)

Nie zrozumiałeś mnie... wiesz co to jest klucz obcy? :|

Po jakim polu łączą się te dwie tabele?
Najprościej jak umiem: jakie pole w np. pierwszej tabeli wskazuje na id w drugiej tabeli?

Taka informacja jest niezbędna, aby dokonać prawidłowego połączenia 2 tabel.

Zrozumiałem sprawe, jednak nie wiem jak to sprawdzic lub jak to ustawic. Korzystam z PHPMYADMIN'a.

0

Jesli powiazane sa prze ID to chyba cos takiego zadziala:
update produkt_opis set opis = 'Alabama' where id in (select id from produkt where producent = 'Kamis')

0

You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '

Dostaję taki błąd po wykonaniu powyższego zapytania.

0

U mnie dziala poprawnie, version() zwraca '4.1.11-nt'</code> Dopisywanie z <code>concat() tez dziala.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1