Microsoft sql server 2019 - gdzie znaleźc adres serwera i port?

0

Witam serdecznie.
Mam problem którego nie mogę rozgryźc. Mam zainstalowaną bazę danych. Chciałem skonfigurowac program druki gofin aby łaczyły się z bazą danych i druki były widoczne na wszystkich komputerach. Do tej pory działało to lokalnie na jednym kompie. Potrzebuje adres serwera bazy danych i port. Nigdzie nie mogę tego znaleźc :( Płatnik potrzebuje tylko nazwę db, optima tak samo, a tutaj jest problem... Wie ktoś jak to rozgryźc?

1

Mam zainstalowaną bazę danych.

Jak to rozumieć? Masz zainstalowany serwer SQL (a na nim jakieś bazy)? Jeżeli tak - to adres serwera = IP kompa, na którym masz ten serwer, a port - standardowo jest 1433.

Łatwy sposób to np. połączenie z serwerem SQL poprzez ODBC (używając odpowiedniego drivera), gdzie 'po bożemu' wskazuję serwer (po nazwie), a potem bazę na tym serwerze i gotowe. Oczywiście aplikacja, z której chcesz się połączyć - ma mieć taką możliwość :)

0

Jest główny serwer, kilka komputerów i 17 terminali postawionych na serwerze. Na serwerze postawiony jest również sql server z różnymi bazami. Próbowałem wpisywa adres ip serwera i efekt taki, ze ciągle nie może połączy sie z hostem. Z optima i płatnikiem było prościej :)

1

Jeżeli na komputerze masz zainstalowany serwer MSSQL to w menu Start powinienieś mieć coś takiego:
screenshot-20240510145342.png
Uruchamiasz Configuration manager i możesz sprawdzić konfigurację.
screenshot-20240510145605.png
jeżeli nazwa instancji (na żółto) to MSSQLSERVER to podając adres serwera wystarczy, że podasz nazwę komputera lub adres IP, ale jeżeli jest to inna nazwa instancji (np. SQLEXPRESS) to podając adres serwera musisz przełamać przez nazwę instancji (np. 192.168.0.1\SQLEXPRESS) lub koniecznie podać port.
I nie zawsze port serwera to 1433 - lepiej jest to sprawdzić.

0

Spróbuj z komputera, z którego chcesz dostać się do serwera SQL w commadline'ie (zakladam, ze to windows) komendą:

sqlcmd -S nazwa_serwera -U nazwa_użytkownika -P hasło

0

Właśnie do tego doszedłem i tam znalazłem port, czyli to jedno zrobiłem dobrze :) Nie jestem informatykiem i też do końca nie wiem jak to wytłumaczy może dobrze :) Ogólnie wyglada to tak, że w biurze stoi sobie serwer do którego podpiętych jest kilka komputerów. Jest też 17 terminali bo większośc osób woli pracowac zdalnie. Z każdym terminalem można łączyc się zdalnie z serwerem, który zwie się sqlsrv tylko z biura lub poprzez terminal. Kombinuje już od wczoraj po ip po nazwie łamiąc nazwę przez ip i ciągle nie mogę się połączyc

0

czy fizyczny komputer, gdzie zainstalowany jest MSSQL to TEN SAM czy INNY niż maszyna z terminalami? Czy z lokalnych komputerów możesz się połączyć z bazą?

0

Fizycznie jest to ten sam sprzęt. To jeszcze nie było sprawdzane bo ważniejsze było ogarnięcie terminali więc ciężko mi powiedziec

3

ale druki gofin nie współpracują z MSSQLem tylko z MySQLem (a właściwie z MariaDB, nie wiem jak to się ma do MySQLa)

https://pomoc.gofin.pl/program-druki-gofin#ustawienia-polaczenia-z-baza-danych

0

No to by wyjaśniało czemu siedzę siedzę i nic nie wychodzi :) Trochę za mało wiedzy :) Czyli nie pozostaje nic innego jak na srwerze postawic ten serwer MariaDB

0
marcinp1984 napisał(a):

Trochę za mało wiedzy :)

Wiesz, wystarczy zacząć od przejrzenia pomocy do programu...

2

Po pierwsze (jak napisał wyżej @abrakadaber ) - nie możesz sobie wybierac dowolnie bazy, z która ma się jakiś program połączyć. To fajnie, że masz M$ SQL, ale ten program umożliwia korzystanie z innego silnika - konkretnie to MariaDB.

Czyli nie pozostaje nic innego jak na srwerze postawic ten serwer MariaDB

Pomijając kwestie techniczne, jest jeszcze jeden szczegół - żeby móc korzystać ze zdalnej bazy, trzeba mieć wersję komercyjną, darmowa tego nie umożliwia.

screenshot-20240510153609.png

0

Widzę, że są dwe wersje jeśli chodzi o te komercyjne. Która to by powinna?

1

Ja widzę dwie wersje: komercyjną oraz darmową:

https://druki.gofin.pl/informacje-o-programie.html#roznice

screenshot-20240510155107.png

0

:D Źle zrozumiałem :) Myślałem, że chodzi o Serwer MariaDB :) W biurze muszę mic komercynją wersje jesli chodzi o druki gofin :)

1

Tak, dokładnie.

MariaDB jest darmowa i możesz ją sobie bez problemów pobrać i zainstalować.
Następnie musisz pobrać i zainstalować Druki Gofin - tutaj masz 2 opcje: darmowa i komercyjna.
Jeśli chcesz korzystać z bazy sieciowej (czyli że serwer SQL stoi na innej maszynie) to musisz mieć komercyjną wersję druków.

0

Może można by jakoś przekierowania ustawić, ale to już widzę raczej nie na wiedzę i możliwości autora.

0

To teraz pytanie z wyższej półki... Są jakieś tutoriale jeśi chodzi o MariaDB dla laików :) Bo wiedzę, e to chyba wszystko przez konsolę trzeba robić więc zaczynają się schody.

1

przecież tam masz normalny okienkowy instalator pod windowsa https://www.mariadbtutorial.com/getting-started/install-mariadb/

0

Tak i to sobie zainstalowałem już. Tylko zaczynają się schody w sytuacji kiedy chce sobie utworzyć nową bazę i użytkownika :) Już nie jest tak prosto jak w microsoft sql server

0
marcinp1984 napisał(a):

To teraz pytanie z wyższej półki... Są jakieś tutoriale jeśi chodzi o MariaDB dla laików :) Bo wiedzę, e to chyba wszystko przez konsolę trzeba robić więc zaczynają się schody.

Bez urazy, nie bierz tego do siebie, ale moze lepiej drugie odpuść. O ile byś robił to sobie w domu, dla własnej satysfakcji lub w ramach nauki to spoko. Ale tutaj raczej będzie to wykorzystywane w firmie, na kilku stanowiskach, w sposób profesjonalny.

Ty nie masz pojęcia o tym (to nie jest nic złego, nikt się nie zna na wszystkim, masz prawo nie wiedzieć). Zastanów się, na ile ten program będzie potrzebny i co się stanie, jeśli się wywali, stracicie dane, nie będzie można z niego korzystać itp. może to być dla firmy duży problem, więc sugeruje nie robić eksperymentów i nie uczuć się nowych rzeczy na aplikacji, która ma działać w firmie.

0

Bez urazy, nie bierz tego do siebie, ale moze lepiej drugie odpuść. O ile byś robił to sobie w domu, dla własnej satysfakcji lub w ramach nauki to spoko. Ale tutaj raczej będzie to wykorzystywane w firmie, na kilku stanowiskach, w sposób profesjonalny.

Wiadomo, że nikt nie jest od wszystkiego :) Ale skoro postawiłem serwer, terminale i firma sobie ładnie działa to taka baza mnie nie przerośnie ;)

0

Spoko. I powodzonka. Tylko rób backupy i najlepiej zapisuj sobie krok po kroku co robisz - jakbyś coś namieszał w razie konieczności ściągnięcia fachowca będzie łatwiej mu naprawić.

0
PaulGilbert napisał(a):

Spoko. I powodzonka. Tylko rób backupy i najlepiej zapisuj sobie krok po kroku co robisz - jakbyś coś namieszał w razie konieczności ściągnięcia fachowca będzie łatwiej mu naprawić.

Plik z drukami lokalny sobie zapisałem więc jak coś to później kwestia ponownej zmiany bazy na plikową :) Bazę już sobie utworzyłem, baza na serwerze jest odpalona tylko ciągle ma problem, żeby się z nią połączyc. Podaje wszystkie dane i nie widzi hosta.

0

to zobacz najpierw czy w ogóle te komputery się widzą.

0

Odpal program na tym samym kompie co baza i połącz się jak do zdalnego - podając IP, port, usera i pass. Jak się połączy to masz coś nie tak pomiędzy kompami a jak nie to najprawdopodobniej masz wyłączony dostęp zdalny do bazy

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1