Jak wyróżnić dane przedrostkiem w tabeli składającej?

0

Stworzyłem kwerendę składają. W tabeli [Idwod/Idzad] łączę dwa rodzaje danych. Czy istnieje możliwość wyróżnienia tych danych np. przez dodanie przedrostka W lub Z.

SELECT Wodomierze.id_kont,  Kontrhent.Zleceniodawca, Wodomierze.ul,   Wodomierze.Wod_Miej, Wodomierze.Idwod As [Idwod/Idzad]
FROM Kontrhent INNER JOIN Wodomierze ON Kontrhent.Id_kont = Wodomierze.id_kont
UNION SELECT Kontrhent.Id_kont,Kontrhent.Zleceniodawca,  Zadania.Ulica, Zadania.Miejscowość, Zadania.Idzad
FROM Kontrhent
INNER JOIN Zadania ON Kontrhent.Id_kont = Zadania.id_kont
3

naucz się formatować zapytania - to naprawdę ułatwia życie

SELECT w.id_kont,
       k.Zleceniodawca,
       w.ul,
       w.Wod_Miej,
       w.Idwod As [Idwod/Idzad]
FROM Kontrhent AS k
    INNER JOIN Wodomierze AS w
        ON k.Id_kont = w.id_kont
UNION
SELECT k.Id_kont,
       k.Zleceniodawca,
       z.Ulica,
       z.Miejscowość,
       z.Idzad
FROM Kontrhent As k
    INNER JOIN Zadania As z
        ON k.Id_kont = z.id_kont

coś takiego?

1
SELECT 'W' rodzaj,
       w.id_kont,
       k.Zleceniodawca,
       w.ul,
       w.Wod_Miej,
       w.Idwod As [Idwod/Idzad]
FROM Kontrhent AS k
    INNER JOIN Wodomierze AS w
        ON k.Id_kont = w.id_kont
UNION
SELECT 'Z',
       k.Id_kont,
       k.Zleceniodawca,
       z.Ulica,
       z.Miejscowość,
       z.Idzad
FROM Kontrhent As k
    INNER JOIN Zadania As z
        ON k.Id_kont = z.id_kont

Czy istnieje możliwość wyróżnienia tych danych

jeżeli ci chodzi o wyróżnienie DANYCH - to wystarczy w unii dodać kolumnę - powyżej dodałem kolumnę rodzaj, dla danych z pierwszej unii wiersze będą oznaczone W, dla danych z drugiej unii 'Z'
ps. hmm, czemu Kontrhent, a nie po ludzku: Kontrahent ? ;)

0

Dziękuję za podpowiedzi. O to mi chodziło.

wemibo napisał(a):

ps. hmm, czemu Kontrhent, a nie po ludzku: Kontrahent ? ;)

tak jakoś wyszło ;)

1

Tylko, że to są dwa zupełnie różne zapytania. W przypadkach szczególnych zwrócą nawet inną ilość rekordów.
Bo UNION (bez ALL) robi z automatu DISTINCT
i jeśli w obu podzapytaniach miałeś takie same wartości kolumn: k.Id_kont,
k.Zleceniodawca,
z.Ulica,
z.Miejscowość,
z.Idzad
to pierwsze zapytanie w wyniku dawało raz, a drugie da dwa razy :)

Przykład:
http://sqlfiddle.com/#!9/384306/2

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1