Jak dodać wartość odstępu czasu do pola w tabeli?

0

Cześć,
Tworzę bazę danych, której zadaniem będzie zbierać i wyświetlać dane zawodników ścigających się na torze.
Oczywiście jak to na wyścigach - wyświetlanie od najlepszego czasu na pozycji pierwszej w tabeli.
Baza ma przechowywać dane typu CZAS, czyli zawodnik korzystając z aplikacji ma wprowadzić uzyskany czas na danym torze.
Przykładowy czas jaki ma zostać zapisany w bazie to: 00:54,22 lub 01:05,65 i tu pojawia się dla mnie problem.

Stworzenie tabeli w takiej formie działa dla czasu jako godziny, a ja chciałbym zapisać ten czas jako czas - 00:00,00.

CREATE TABLE czasy (
    id INT NOT NULL AUTO_INCREMENT,
    czas TIME(2),
    PRIMARY KEY (id)
);
1

https://dev.mysql.com/doc/refman/8.0/en/fractional-seconds.html

Edycja:

Masz w bazie zapis godzinasekunda:ułamkisekund

Więc czas 01:05.65, muszi wstawić z godziną:

insert into t (t) values ('00:01:05.65')

Jak bardzo przeszkadzają ci godziny w wyniku to użyj DATE_FORMAT

SELECT DATE_FORMAT(t,'%i:%s,%f') FROM `t`
1

Bardzo pomogło :)
Dziękuję.

screenshot-20231209125617.png

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1