Tabela przestawna

0

Dlaczego w Accessie w tabeli przestawnej sumy częściowe oraz końcowa nie są liczone wg tej samej formuły co pojedyńcza komórka tabeli przestawnej, tylko jako suma komórek podrzędnych? W Excelu jest to liczone W czym tkwi błąd?

0

Pokaz sqla, którym robisz tabele przestawną to będę, ie można coś podpowiedziec

0
Panczo napisał(a):

Pokaz sqla, którym robisz tabele przestawną to będę, ie można coś podpowiedziec

SELECT Prad_dane.Pr_Data, Prad_dane.Pr_Obiekt, Prad_dane.Pr_Dystr_netto, Prad_dane.Pr_Zuzy_ener_netto, Prad_dane.Pr_korekta, Prad_dane.Pr_kWh, Prad_dane.Pr_Woda_uzd_m3, [Pr_Dystr_netto]+[Pr_Zuzy_ener_netto]+[Pr_korekta] AS s, [Pr_kWh]/([Pr_Dystr_netto]+[Pr_Zuzy_ener_netto]+[Pr_korekta]) AS [kWh/zł]
FROM Prad_dane;

0

Ale to nie jest zapytanie tworzące tabele przestawną

0

Tworzę tabele przestawna w widoku. Ten sql jest z kwerendy, która wykorzystuje w tabeli. Baza danych5.zip

0

Ok, masz tam jakąś tabelę przestawną, ale nadal nie wiem co chcesz osiagnąć

0

Chce aby cena jednostkowa kWh/zł nie była sumą ceny za poszczególne miesiące, po grupowaniu dawała cenę jednostkową za określony kwartał, lat.

2

Nie bardzo widzę jak skoro jest zmienna w czasie, ale w moim przekonaniu powinieneś wstawić tam średnią wartość.

1
Jalw napisał(a):
Panczo napisał(a):

Pokaz sqla, którym robisz tabele przestawną to będę, ie można coś podpowiedziec

SELECT Prad_dane.Pr_Data, Prad_dane.Pr_Obiekt, Prad_dane.Pr_Dystr_netto, Prad_dane.Pr_Zuzy_ener_netto, Prad_dane.Pr_korekta, Prad_dane.Pr_kWh, Prad_dane.Pr_Woda_uzd_m3, [Pr_Dystr_netto]+[Pr_Zuzy_ener_netto]+[Pr_korekta] AS s, [Pr_kWh]/([Pr_Dystr_netto]+[Pr_Zuzy_ener_netto]+[Pr_korekta]) AS [kWh/zł]
FROM Prad_dane;

To dalej nie jest tabela przestawna, ale wydaje mi się, że będziesz blisko osiągnięcia efektu, którego oczekujesz. Modyfikacja interwałów czasowych do zmiany na takie które są CI potrzebne (no. kwartały, tylko lata, etc)

SELECT Year(Prad_dane.[Pr_Data]) AS Wyr1, Month(Prad_dane.[Pr_Data]) AS MIESIAC, Sum(Prad_dane.[Pr_Dystr_netto]+Prad_dane.[Pr_Zuzy_ener_netto]+Prad_dane.[Pr_korekta]) AS PRADKOSZTY, Sum(Prad_dane.Pr_kWh) AS PRADUZYCIE, ((Sum(Prad_dane.[Pr_Dystr_netto]+Prad_dane.[Pr_Zuzy_ener_netto]+Prad_dane.[Pr_korekta]))/Sum(Prad_dane.Pr_kWh))
FROM Prad_dane
GROUP BY Year(Prad_dane.[Pr_Data]), Month(Prad_dane.[Pr_Data]);
0

Dzięki za podpowiedzi. Wykonałem zgodnie z podpowiedzią TytusaRomka.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1