Zdublowane nazwy serwerów SQL

0

Cześć,
mam pewien problem z połączeniem się do bazy danych w jednej z aplikacji, których używam. Aplikacja z jakiegoś powodu traci połączenie z bazą danych przy próbie zmiany bazy danych.
screenshot-20231017014855.png

Problem pojawił się w dniu dzisiejszym. Próbując ustalić o co chodzi wszedłem do SQL MS i okazało się, że mam zdublowaną nazwę bazy danych, z której korzysta wspomniana aplikacja.

screenshot-20231017014545.png

Nie wiem, czy to to powoduje problem, ale czy ktoś się orientuje co może być tego przyczyną i jak mogę usunąć drugą wersję?

Dodam jeszcze, że jak usunę jedną z nazw poleceniem delete to po ponownym uruchomieniu komputera ponownie mi się wyświetlają dwie nazwy.
Dodatkowo, gdy chcę wejść do pierwszego serwera i rozwinąć listę baz danych to wywala mi taki komunikat:
screenshot-20231017023816.png

Z tym, że ja takiego folderu w ogóle nie mam...

2

Nie wiem, jak by się to mogło wydarzyć. SQL Server nie pozwala na postawienie dwóch takich samych instancji na jednym PC a ta lista w SSMS nie jest dowodem na nic. Sprawdź, jakie instancje masz i gdzie rzeczywiście postawione. Sprawdź konfigurację ścieżek do plików w definicji bazy.

2

Coś się dzieje nie tak z instancją, podwójny wpis w comboboxie nie ma znaczenia.
Przejrzałeś logi sql server i systemu operacyjnego?

Komunikat wyraźnie przekazuje informacje, że masz podpiętego jakiegoś MDF-a który nie istnieje.
Sprawdziłbym zapytaniem:

SELECT d.name DatabaseName, f.name LogicalName,
f.physical_name AS PhysicalName,
f.type_desc TypeofFile
FROM sys.master_files f
INNER JOIN sys.databases d ON d.database_id = f.database_id
GO

która baza na niego wskazuje

0

Dziękuję za pomoc. Ostatecznie udało mi się usunąć tą zdublowaną nazwę - problem był w tym, że jedna z baz danych o której mowa w komunikacie prawdopodobnie była usunięta z dysku a cały czas była widoczna na serwerze SQL (była z jakimś dopiskiem, ale już nie pamiętam jakim - chyba "recovery pending"(?)).

Niestety ciągle jest problem z rozłączaniem się bazy danych przy zmianie firmy w programie... W Logach mam komunikat jak poniżej:
2023-10-17 1416.20 spid61 Error: 824, Severity: 24, State: 2.
2023-10-17 1416.20 spid61 SQL Server detected a logical consistency-based I/O error: incorrect checksum (expected: 0x41efb984; actual: 0x402031b4). It occurred during a read of page (1:35524) in database ID 130 at offset 0x00000011588000 in file 'C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL14.OPTIMA_TMP\MSSQL\DATA\CDN_KNF_Konfiguracja2.mdf'. Additional messages in the SQL Server error log or operating system error log may provide more detail. This is a severe error condition that threatens database integrity and must be corrected immediately. Complete a full database consistency check (DBCC CHECKDB). This error can be caused by many factors; for more information, see SQL Server Books Online.

Czy ktoś się orientuje jak mogę to teraz naprawić? :/
Z góry dziękuję za pomoc!

2

No masz w komunikacie błedu co zrobić, puść DBCC CHECKDB na bazie i zobacz co jest nie tak.

0

Ok, dzięki - pierwszy raz to robię, więc przepraszam za głupie pytania.

Wyskoczyło mi teraz coś takiego:

(...)
DBCC results for 'CDN.Kraje'.
There are 90 rows in 1 pages for object "CDN.Kraje".
Msg 8939, Level 16, State 98, Line 1
Table error: Object ID 1042102753, index ID 1, partition ID 72057594521649152, alloc unit ID 72057594558152704 (type In-row data), page (1:35524). Test (IS_OFF (BUF_IOERR, pBUF->bstat)) failed. Values are 133129 and -4.
Msg 8928, Level 16, State 1, Line 1
Object ID 1042102753, index ID 1, partition ID 72057594521649152, alloc unit ID 72057594558152704 (type In-row data): Page (1:35524) could not be processed. See other errors for details.
Msg 8976, Level 16, State 1, Line 1
Table error: Object ID 1042102753, index ID 1, partition ID 72057594521649152, alloc unit ID 72057594558152704 (type In-row data). Page (1:35524) was not seen in the scan although its parent (1:34760) and previous (1:35523) refer to it. Check any previous errors.
Msg 8978, Level 16, State 1, Line 1
Table error: Object ID 1042102753, index ID 1, partition ID 72057594521649152, alloc unit ID 72057594558152704 (type In-row data). Page (1:35525) is missing a reference from previous page (1:35524). Possible chain linkage problem.
DBCC results for 'CDN.KAtrybuty'.
There are 303134 rows in 1688 pages for object "CDN.KAtrybuty".
CHECKDB found 0 allocation errors and 4 consistency errors in table 'CDN.KAtrybuty' (object ID 1042102753).
DBCC results for 'CDN.ProZakazy'.
There are 58 rows in 1 pages for object "CDN.ProZakazy".

(...)

DBCC results for 'CDN.Statystyki'.
There are 1092 rows in 9 pages for object "CDN.Statystyki".
Msg 8939, Level 16, State 98, Line 1
Table error: Object ID 1355151873, index ID 1, partition ID 72057594532134912, alloc unit ID 72057594058440704 (type LOB data), page (1:26980). Test (IS_OFF (BUF_IOERR, pBUF->bstat)) failed. Values are 133129 and -4.
Msg 8928, Level 16, State 1, Line 1
Object ID 1355151873, index ID 1, partition ID 72057594532134912, alloc unit ID 72057594058440704 (type LOB data): Page (1:26980) could not be processed. See other errors for details.
Msg 8939, Level 16, State 98, Line 1
Table error: Object ID 1355151873, index ID 1, partition ID 72057594532134912, alloc unit ID 72057594058440704 (type LOB data), page (1:31140). Test (IS_OFF (BUF_IOERR, pBUF->bstat)) failed. Values are 133129 and -4.
Msg 8928, Level 16, State 1, Line 1
Object ID 1355151873, index ID 1, partition ID 72057594532134912, alloc unit ID 72057594058440704 (type LOB data): Page (1:31140) could not be processed. See other errors for details.
Msg 8939, Level 16, State 98, Line 1
Table error: Object ID 1355151873, index ID 1, partition ID 72057594532134912, alloc unit ID 72057594058440704 (type LOB data), page (1:31908). Test (IS_OFF (BUF_IOERR, pBUF->bstat)) failed. Values are 133129 and -4.
Msg 8928, Level 16, State 1, Line 1
Object ID 1355151873, index ID 1, partition ID 72057594532134912, alloc unit ID 72057594058440704 (type LOB data): Page (1:31908) could not be processed. See other errors for details.
Msg 8965, Level 16, State 1, Line 1
Table error: Object ID 1355151873, index ID 1, partition ID 72057594532134912, alloc unit ID 72057594058440704 (type LOB data). The off-row data node at page (1:26980), slot 0, text ID 20854145024 is referenced by page (1:2096), slot 0, but was not seen in the scan.
Msg 8965, Level 16, State 1, Line 1
Table error: Object ID 1355151873, index ID 1, partition ID 72057594532134912, alloc unit ID 72057594058440704 (type LOB data). The off-row data node at page (1:31140), slot 0, text ID 20854145024 is referenced by page (1:2099), slot 0, but was not seen in the scan.
Msg 8965, Level 16, State 1, Line 1
Table error: Object ID 1355151873, index ID 1, partition ID 72057594532134912, alloc unit ID 72057594058440704 (type LOB data). The off-row data node at page (1:31908), slot 0, text ID 20854145024 is referenced by page (1:2100), slot 0, but was not seen in the scan.
Msg 8929, Level 16, State 1, Line 1
Object ID 1355151873, index ID 1, partition ID 72057594532134912, alloc unit ID 72057594569818112 (type In-row data): Errors found in off-row data with ID 20854145024 owned by data record identified by RID = (17)
DBCC results for 'CDN.AktualizacjeProgram'.
There are 60 rows in 8 pages for object "CDN.AktualizacjeProgram".
CHECKDB found 0 allocation errors and 10 consistency errors in table 'CDN.AktualizacjeProgram' (object ID 1355151873).
DBCC results for 'CDN.Sync'.
There are 150 rows in 10 pages for object "CDN.Sync".
DBCC results for 'CDN.Analizy'.

(...)

DBCC results for 'CDN.Operatorzy'.
There are 10 rows in 1 pages for object "CDN.Operatorzy".
CHECKDB found 0 allocation errors and 14 consistency errors in database 'CDN_KNF_Konfiguracja2'.
repair_allow_data_loss is the minimum repair level for the errors found by DBCC CHECKDB (CDN_KNF_Konfiguracja2).
DBCC execution completed. If DBCC printed error messages, contact your system administrator.

Można to jakoś naprawić?

2

Teoretycznie powinieneś odtworzyć bazę z backupu, jeśli nie masz to pozostaje tak jak w komunikacie użyć dbcc checkdb z opcją repair_allow_data_loss Ta utrata danych raczej następi więc weź to pod uwagę.

To naprawi baze, jednak sugeruję znalezienie przyczyny tego błędu https://www.stellarinfo.com/blog/fix-sql-server-database-dbcc-checkdb-consistency-errors/

0

@Panczo dzięki wielkie - pomogło :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1