Jak zresetować hasło w Postgresql?

0

Witam,
Mam zainstalowany program pgadmin4 który obsługuje bazę danych PostgreSQL
W programie pgadmin4 mam utworzonych 5 użytkowników o różnych uprawnieniach.
Niestety tylko 1 ma uprawnienia SUPERUSER do którego nie znam hasła.

  • Jak odzyskać kontrolę i utworzyć użytkownika który będzie miał uprawnienia SUPERUSER ?
    bo obsługiwało mój system kilku informatyków i żaden nie przyznaję sie do tego błedu.
  • Jak ustalić kiedy był utworzony ten użytkownik 1 z uprawnieniami SUPERUSER ?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź.

P.S. obecnie dostałem propozycje skasowania wszystkiego i postawienia od nowa co zajmie co najmniej kilka godzin :(

4

i oczywiście szukałeś wcześniej i nigdzie nie było https://www.google.com/search?client=opera&q=postgresql+lost+admin+password

0
abrakadaber napisał(a):

i oczywiście szukałeś wcześniej i nigdzie nie było https://www.google.com/search?client=opera&q=postgresql+lost+admin+password

https://www.postgresqltutorial.com/postgresql-administration/postgresql-reset-password/

pg_dba.conf znalazłem ten plik i otworzyłem go w txt i jak go mam zmodyfikować ? w txt czy jest inny program do prawdiłowej edycji ?
bo wg w/w instrukcji wszystko mam zmienić na TRUST

# TYPE  DATABASE        USER            ADDRESS                 METHOD

# "local" is for Unix domain socket connections only
local   all             all                                     trust
# IPv4 local connections:
host    all             all             all            trust
# IPv6 local connections:
host    all             all             ::1/128                 trust
# Allow replication connections from localhost, by a user with the
# replication privilege.
local   replication     all                                     trust
host    replication     all             all            trust
host    replication     all             ::1/128                 trust

tylko to TRUST jest poprzesuwane w txt

4

@user_2023 tutaj ewidentnie brak podstaw, profilaktycznie rób często kopie zapasowe

0
abrakadaber napisał(a):

https://commandprompt.com/education/how-to-reset-forgotten-password-for-postgres-user/ - 4 link z googla z obrazkami pod windowsem

abrakadaber napisał(a):

https://commandprompt.com/education/how-to-reset-forgotten-password-for-postgres-user/ - 4 link z googla z obrazkami pod windowsem

abrakadaber napisał(a):

https://commandprompt.com/education/how-to-reset-forgotten-password-for-postgres-user/ - 4 link z googla z obrazkami pod windowsem

@abrakadaber:

@abrakadaber: do postgres to mam hasło bo tj 1 z 5 użytkowników który nie ma uprawnienień SUPERUSER
ale użytkownik admin_sys ma uprawnienia SUPERUSER a do niego nie mam hasła bo ktos sobie go założył i nie zostawił mi info :)

  • więc pytanie brzmi jak odzyskać hasło do admin_sys ? lub jak nadać uprawnienia SUPERUSER postgres
2

Ale to sa użytkownicy aplikacyjni czy bazy danych? Jak dostałeś się do bazy na uzytkownika postgres i tych użytkowników masz w jakies tabelce users czy coś innego to pewnie gdzieś tam jest kolumna z hasłem. I mozesz ją podmienić na taką dla którego użytkownika znasz. Ale to wymaga znajomości sqla i raczej lepiej zapłacić te kilka godzin, moim zdaniem nie więcej jak 4 , bo chyba nie wiesz czego szukasz.

3
user_2023 napisał(a):
  • więc pytanie brzmi jak odzyskać hasło do admin_sys ? lub jak nadać uprawnienia SUPERUSER postgres

hasła się NIE DA odzyskać - jedynie możesz nadać nowe - Step 5: Reset the Password
żeby nadać userowi rolę SUPERUSER należy wykonać ALTER USER nazwa_usera WITH SUPERUSER; tak samo jak w Step 5: Reset the Password

0

@abrakadaber: Potwierdzam, że można odzyskac superusera w pgAdmin4 pomimo, że sie nie zna hasła do głownego uzytkowanika ale wymagało to kilkudziesiąt prób i było to bardziej skomplikowane niż w podanych linkach. dziekuje za pomoc w naprowadzeniu jak rozwiązać problem.

https://www.pgadmin.org/docs/pgadmin4/latest/index.html

1

@user_2023 to napisz jak odzyskałeś hasło superusera

0
Marius.Maximus napisał(a):

@user_2023 to napisz jak odzyskałeś hasło superusera

mam tylko nagranie a opisać to nie ma sensu bo tego sam nie zrobiłem ale trwalo to ponad 30min

2

Nie ładnie ! Nie chcesz się dzielić wiedzą ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1