Wyświetlanie białych znaków

0

Witam. Mam problem z wyświetleniem tabulatorów z bazy danych. Mianowicie skrypt dodaje do bazy danych nazwę pliku w którym były tabulatory, ale przy odczycie, sql ucina tabulator i jest tylko spacja przez co nie mogę operować na tym pliku

1

co to za szalony pomysł aby mieć tabulator w nazwie ?
skąd wiadomo że to problem z wyświetlaniem, może tych danych z tabulatorem nie ma w bazie i problem jest na etapie INSERT ?

0

Taka była nazwa pliku i taką skrypt dodał do bazy. Jak otworze bazę danych to mam tam w nazwie tabulator i plik tez w nazwie tabulator ma, ale już po SELECT tabulatora nie ma.

0
KarolPrv0 napisał(a):

Taka była nazwa pliku i taką skrypt dodał do bazy. Jak otworze bazę danych to mam tam w nazwie tabulator i plik tez w nazwie tabulator ma, ale już po SELECT tabulatora nie ma.

  1. A ty sprzątasz po czyiś ewidentnych wpadówach ?
  2. Poprawne pobranie z bazy nie zmienia zawartości. Pokaż jak to robisz, bo coś nie gra.
0

Przykładowy kod

<?php
include ('connect_mysqli_PDO.php');
$stmt = $db_conn->query('SELECT * FROM poczekalnia3 WHERE id = 1'); 
while($row = $stmt->fetch()) {  echo $row['titleFromFile']; } 
?>

Moge na etapie INSERT sprawdzac czy sa spacje (to nie był tabulator) w nazwie pliku i je usunąć z nazwy i wtedy zapisac do bazy, tylko nurtuje mnie to czemu mi te białe znaki ucina

0

Sprawdź w normalnym narzędziu, a nie PHP.

0

W normalnym , czyli jakim? Ja to potrzebuje w php. Tutaj jak dam kilka spacji ( -tu było 10 spacji), to też je ucina.

4
KarolPrv0 napisał(a):

W normalnym , czyli jakim? Ja to potrzebuje w php. Tutaj jak dam kilka spacji ( -tu było 10 spacji), to też je ucina.

Ciągi spacji do jednej to ci najwyżej ucina przeglądarka internetowa, jak najbardziej zgodnie z HTML.

Bijemy pianę w typowym "XY problemie"
Szanowny Kolega używa przynajmniej 4 warstw (baza, SQL PHP, HTTP, HTML) i nie rozumie co gdzie zachodzi
To chciał ci powiedzieć @Marcin.Miga
Zupa przecieka z widelca - bo za mało słona

0

Faktycznie przeglądarka to ucina. Teraz wiem gdzie był błąd

1
KarolPrv0 napisał(a):

Faktycznie przeglądarka to ucina. Teraz wiem gdzie był błąd

W takich sytuacjach, jak nie jesteś pewien, czy te spacje (albo inne znaki) się zgubiły w bazie, czy może są, ale się nie wyświetlają, to można tak łopatologicznie, chamsko i prostacko, przed wypluciem tego na ekran, zamienić te znaki na cos innego, co powinno się wyświetlić - jakaś gwiazdkę, równasię itp.

1

Warto też, przed postawieniem katerorycznej diagnozy jaką postawiłeś, jednak przyjąc robocza postawę "może moje przypuszczenie nie jest słuszne"
Bez takiej postawy trudno postąpić choć krok.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1