MySQL czy MariaDB

0

Jak wiemy obie bazy danych stworzyli ci sami. No prawie. Obie występują w ogłoszeniach jako "wymagana znajomość bazy danych...". Jak jest obecnie, z którą częściej macie do czynienia?

3

W znajomości baz danych pojawiają się też Oracle, MSSQL, Postgres i w sumie w ogłoszeniach, które ja czytam to są znacznie popularniejsze niż MySQL czy MariaDb. Ostatecznie i tak o ile nie aplikuje się na DBA to sprowadza się to do znajomości SQL czy koncepcji modelowania, które są w ogóle nie związane z konkretną technologią.

Mam wrażenie, że MySQL czy Maria to głównie środowiska PHP, m.in. przez to, że tanie hostingi oferują właśnie takie combo.

1

Ostatecznie i tak o ile nie aplikuje się na DBA to sprowadza się to do znajomości SQL czy koncepcji modelowania, które są w ogóle nie związane z konkretną technologią

Może, ale w Kamsofcie jak się zatrudniałem to trzepali z Oracla bo całe korpo używało Oracla. Ale tam od każdego Java developers wymagano dużo SQLa

1
KamilAdam napisał(a):

Może, ale w Kamsofcie jak się zatrudniałem to trzepali z Oracla bo całe korpo używało Oracla. Ale tam od każdego Java developers wymagano dużo SQLa

A nie dlatego, że pisaliście dużo jakiś procedur czy widoków?

0
Saalin napisał(a):
KamilAdam napisał(a):

Może, ale w Kamsofcie jak się zatrudniałem to trzepali z Oracla bo całe korpo używało Oracla. Ale tam od każdego Java developers wymagano dużo SQLa

A nie dlatego, że pisaliście dużo jakiś procedur czy widoków?

Kiedyś wszystkie korpo miały Oracla bo to byłą najlepsza baza danych dal zastosowań enterprise , potem długo, długo potem MS podciągnął i teraz chyba więcej jest MS, chociaż niektóre firmy przekonują się do Postgresa.. MySQL to chyba pod bloga się tylko nadaje.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1