Pomoc w przeszukaniu SELECTa dwóch tablicy i podmienienia wartości.

0

Temat może trochę niezrozumiały więc wyjaśniam, mam dwie tabele: mecze i drużyny, interesują mnie tylko kolumny: mecze- ID_druzyna_A, ID_druzyna_B, druzyna- ID i nazwa. Wyciągam dane z tabeli mecze:

 while( $row = sqlsrv_fetch_array( $insert, SQLSRV_FETCH_ASSOC) ) {
 echo $row['ID_kolejka'].", ".$row['ID_druzyna_A'].", ".$row['ID_druzyna_B'].","<br />";

Przykładowy wynik:
1, 1, 17
1, 8, 9
1, 13, 18
1, 3, 16
Potrzebuje zamienić z wyniku: ID na nazwy drużyn które są w tabeli drużyny i wyświetlić do tabeli. Macie jakiś pomysł nie skomplikowany dla świeżaka?

1

@R1D3Rekk:

To niech świeżak najpierw zada pytanie, na które da się odpowiedzieć
Ze strukturą bazy i kwerendą, jaką próbujesz to ugryżć

0

screenshot-20221015211331.png
To może inaczej czy jest możliwość za pośrednictwem poleceń w wyniku zapytania SQL:

SELECT ID_kolejka, ID_druzyna_A, ID_druzyna_B FROM Mecze

dostać zmiast ID drużyn ich nazw? Czy lepszym rozwiązaniem jest praca na już wyciągniętych danych z dwóch tabel w phpie. Potrzebuje mieć wynik w formacie Lech - 17:00 01.01.2023 - Legia.

3

Świeżk się nauczy, jak przez join przywołać drugą tabelę "Druzyny", aliasując ją jako 'a' join Druzyny a co można zapisać alternatywnie jako join Druzyny as agdzie ta relacja polega na równości kluczy on Mecze.ID_druzyna_A=a.ID_druzyna
Z tak przygotowanej relacji w select tzreba podać, że chcesz pola select a.nazwa_druzyny, mecze.data

Analogicznie świeżak uzupełni sobie o drużynę B

0

Analogicznie świeżak uzupełni sobie o drużynę B

Da się zrobić to w jednym zapytaniu? Tj. połączenia a.1=b.1 i a.2=b.2? Czy struktura tabel na to nie pozwala.
screenshot-20221016141948.png

1
R1D3Rekk napisał(a):

Analogicznie świeżak uzupełni sobie o drużynę B

Da się zrobić to w jednym zapytaniu?

Oczywiscie ze sie da, po to ci zaliasowałem 'a'

Tj. połączenia a.1=b.1 i a.2=b.2?

Nawet nie odwzorowałeś ISTOTNEJ częsci podanego gotowca, podanego na patelni.
(A propos patelni, potrawa prawie gotowa, do wybitych już jajek dołożyć następne)

0

Oki w końcu pojąłem jak to zrobić, dzięki za pomoc. Temat można zamykać

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1