Serwis ogłoszeniowy baza danych

0

Witam, tworze aktualnie aplikację serwisu ogłoszeniowego w stylu olx korzystając z technologi java, spring oraz angular. Pytanie jakiej bazy najlepiej uzyć do tego relacyjnej czy nie.

3

Jeśli dane są ustrukturyzowane, to relacyjna, a jeśli nie to nierelacyjna.

0

Chciałbym zrobić coś na zasadzie podkategori dla danych kategorii, np mam kategorie samochody i dla danego samochodu móc uzupełnic moc silnika, przebieg itp, analogicznie np dla ubrań np rozmiar, kolor itp. Dodatkowo chciałbym zrobić coś na zasadzie wyszukiwania pełnotekstowego, myslałem nad elasticsearch.

1

się-samo-dla-siebie (na własnym kompie), czy komercyjnie?

mam na myśli, ze na bieda hostingach będziesz miał ze dwa języki (PHP ew Python) i ze dwie bazy (MySQL i Postrres)

Fakt budowania drzewka kategorii nie wyklucza użycia bazy relacyjnej, to dość powszechny wzorzec jak się to robi. A ja jeszcze można dać dobry design obiektowy do tego, to już super.
Może nie jest to dla kogoś, kto stawia pierwsze kroki w RBD, ale nie rocket-science.
Bo argumentów za relacyjną (oprócz dostępności) jest więcej

Update: a nie mając doświadczenia, namet na "drzewkowych" (np dokumentowych) bazach danych, też mozna to spieprzyć.

0

Dla siebie, w celu nauki właśnie jeżeli chodzi o rbd to jakieś pojęcie już mam ale za to z NoSql nie pracowałem nigdy. Ale własciwie większosc funkcjonalnosci mam juz porobione dlatego chyba pozostane w relacyjnej bazie a w przyszłości po prostu może przerobie projekt na noSql

0

Nie znamy założeń systemu więc nie da się jednoznacznie odpowiedzieć. Może być baza relacyjna, może być nierelacyjna oraz ich miks. Zależy czego potrzebujesz czy wydajności, czy spójności danych czy jeszcze czegoś innego.

Co do wyszukiwania pełno tekstowego to zwykle robi się to tak jak napisałeś, za pomocą dedykowanego narzędzia jak ElasticSearch, który nie zastępuje bazy danych aplikacji jakakolwiek ona by nie była tylko ją uzupełnia serwując dane zoptymalizowane pod wyszukiwarkę.

Jeżeli to projekt hobbystyczny to nie ma znaczenia czego użyjesz.

0

Skala tego serwisu ma być podobna jak OLX? Bo to "trochę" zmienia. To co napisałeś Da się ogarnąć zarówno jednym i drugim rozwiązaniem. Można też właściwie nie mieć "bazy danych", albo mieć ich kilka...

0
piotrpo napisał(a):

Skala tego serwisu ma być podobna jak OLX? Bo to "trochę" zmienia.

Noooo tak ....

Dla wielu developerów olx to zestaw antywzorów jak robić tego rodzaju systemy. Trzeba by zamontować wycieraczkę na monitorze, żeby ślinę ścierała.

O sławnego 'i' które jest widoczne jako 'l' na designie wizualnym, przez fatalną wyszukiwarkę o totalnie niejasnych regułach (np 2.8 == 28, 3.5== 35, kto miał jakieś obiektywy, wie co to znaczy), dziwną pracę sesji / ni to sesji, tajemne zasady breadcrumbsów itd ...

0
John Rambo napisał(a):

Dla siebie, w celu nauki właśnie jeżeli chodzi o rbd to jakieś pojęcie już mam ale za to z NoSql nie pracowałem nigdy. Ale własciwie większosc funkcjonalnosci mam juz porobione dlatego chyba pozostane w relacyjnej bazie a w przyszłości po prostu może przerobie projekt na noSql

  • wiec jaka baza juz uzyles?
  • w tej sytuacji wybieralbym pomiedzy mysql i postgresql (chyba, ze akurat chcialbys wejsc w nosql, aby sie nauczyc)
  • spring czy springboot ?

pozdr

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1