Różnica w datach postresql

0

Cześć,
Mam taki problem z datami.
Mam tabele x w której znajduje się data otrzymania płatności identyfikacyjnej i tabele y w której jest data utworzenia płatności wychodzącej. Muszę wyciągnąć te wpłaty w których identyfikacja nastąpiła 4 lata i wcześniej niż utworzenie płatności

0

No ok a z czym dokładnie masz problem? Pokaż struktury tabel z nazwami kolumn ewentualnie przygotuj przykład na SQLFiddle

0

@woolfik: problem jest taki ze nie wiem jakiej funkcji użyć żeby zwróciło mi tylko te wartości o których napisałam

1

No tu masz z tego co piszesz porównanie dwóch dat czyli

select NOW() - INTERVAL '4 YEAR'

Dodam jeszcze, że to co masz w "ciapkach" to nie musi być jedna operacja. Przykładowo chcesz sprawdzić czy luty za 2 lata będzie przestępny:

SELECT date_trunc('MONTH', now()) + INTERVAL '- 4 MONTH - 1 DAY + 2 YEAR';

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1