Zapytanie SQL, szukanie z większej wartości mniejszej

0

Dzień dobry mam takie pytanie chciałbym zrobić listę zbanowanych nicków czyli np. Jeśli nick zawiera niecenzuralne słowo to Od razu blokuje dostęp i nie wiem jak sformuować zapytanie sql.

Przykład : ktoś nazwał się "12ogórek12" a w bazie mam słowo "ogórek" jako zbanowane to jak to zrobić by z "12ogórek12" został znaleziony ten rekord

0

join

From user
Inner join ban on user.nick like concat('%',ban.word,'%')

0

Możesz wytłumaczyć co jest czym? Bo trochę się pogubiłem

0

Dobrze już mam to wygląda tak: mam tabelę banned_nicknames w niej id_banned_nickname, nickname

SELECT * FROM 'banned_nicknames' WHERE "12ogórek12" like concat('%', 'nickname', '%')

Wszystko działa dziękuję <3
To czego mi brakło to concat()

0

@MarCixn trgdfg:

Słówka są ważne. Kierunkują własne myślenie, i służą zadaniu pytania, które coś da.

To o co pytasz to mniej więcej mozna powiedzieć
poszukiwanie substringu (pod napisu)
szukanie krótszego stringa w dłuższym

Ale w najmniejszym stopniu nie ma tu nic "z większej wartości mniejszej"

MarCixn trgdfg napisał(a):

Możesz wytłumaczyć co jest czym? Bo trochę się pogubiłem

https://dev.mysql.com/doc/

0

@ZrobieDobrze: to jak to napisałem nie miałem słów oraz najlepiej to tak opisał mój znajomy z ukrainy gdybym znał tego nazwę to bym szukał a tak to spytałem się tutaj i dziękuję jeszcze raz za pomoc bo na grupkach na facebooku dostałem marne odpowiedzi

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1