Nie mogę wyciągnąć MAX z COUNT(*)

0
select sub_query.województwo, MAX(sub_query.liczba_wypozyczen) as liczba_wypozyczen
        FROM 
        	(select województwo, count(*) as liczba_wypozyczen
        	from czytelnik
        	group by województwo) as sub_query
        group by sub_query.województwo
       	order by liczba_wypozyczen DESC
        limit 1
0
chomikowski napisał(a):
select sub_query.województwo, MAX(sub_query.liczba_wypozyczen) as liczba_wypozyczen
        FROM 
        	(select województwo, count(*) as liczba_wypozyczen
        	from czytelnik
        	group by województwo) as sub_query
        group by sub_query.województwo
       	order by liczba_wypozyczen DESC
        limit 1

Też nie bo jest błędny wynik i brakuje kolumny
screenshot-20220526134950.png

Wynik musi być jak poniżej.
screenshot-20220526135047.png
Liczba wypożyczeń 2 oznacza że jednocześnie zostały wypożyczone 2 książki.
Największa ilość wypożyczeń 69 oznacza że 69 razy wypożyczono po 2 książki.

Kolumna Największa ilość wypożyczeń powstała z kodu poniżej

SELECT województwo, liczba_wypozyczen,
COUNT(*)
AS "Ilość wypożyczeń"
FROM czytelnik
GROUP BY województwo, liczba_wypozyczen;
0

Nie, to twoje zadanie jest bez sensu na zdj masz ze raz w mazowieckim wypozyczono 3 ksiazki a raz ze 2 a raz ze ilestam to jak to niby rozdzielasz? czyli w tabeli powinno byc w takim razie id ksiazki ktora wypozyczsz alnblo id biblioteki i wtedy albo grupujesz po ksiazce albo po bibliotece bo skad z d**y ci sie wzielo mazowieckie raz ma 3. raz 2 wypozyczenia

image

0

Największa ilość wypożyczeń> ##### chomikowski napisał(a):

Nie, to twoje zadanie jest bez sensu na zdj masz ze raz w mazowieckim wypozyczono 3 ksiazki a raz ze 2 a raz ze ilestam to jak to niby rozdzielasz? czyli w tabeli powinno byc w takim razie id ksiazki ktora wypozyczsz alnblo id biblioteki i wtedy albo grupujesz po ksiazce albo po bibliotece bo skad z d**y ci sie wzielo mazowieckie raz ma 3. raz 2 wypozyczenia

image

KOLUMNA Liczba wypożyczeń
Liczba wypożyczeń 1 oznacza, że jednocześnie została wypożyczona 1 książka.
Liczba wypożyczeń 2 oznacza, że jednocześnie zostały wypożyczone 2 książki.
Liczba wypożyczeń 3 oznacza, że jednocześnie zostały wypożyczone 3 książki.

Województwo mazowieckie
Rekord 2 - Liczba wypożyczeń 3, czyli - jednocześnie zostały wypożyczone 3 książki.- Największa ilość wypożyczeń 67, czyli 67 razy zostały jednocześnie wypożyczone 3 książki.
Rekord 4 - Liczba wypożyczeń 1, czyli - jednocześnie została wypożyczona 1 książka.- Największa ilość wypożyczeń 46, czyli 46 razy została jednocześnie wypożyczona 1 książka.
Rekord 6 - Liczba wypożyczeń 2, czyli - jednocześnie zostały wypożyczone 2 książki.- Największa ilość wypożyczeń 69, czyli 69 razy zostały jednocześnie wypożyczone 2 książki.

0

@chomikowski: To było na razie z całego okresu. To nie ma na razie znaczenia, bo to tylko cząstkowe zadanie, które uczy wyciągania max z count. po prostu mieliśmy zrobić zapytanie, które pokaże ile było wypożyczeń w województwach i przy wypożyczeniu jednocześnie 1 i 2 i 3 książek. Potem mieliśmy zrobić zapytanie pokazujące największą ilość wypożyczeń (Max ) jednocześnie miało pokazać gdzie była największa ilość (województwo) i też jednocześnie miało pokazać liczbe_wypożyczeń.

Z okresem czasowym jest w kolejnym zadaniu.

0

Zadanie jest zle sformulowane w takim razie bo jest" wykonaj zapytanie o największą Ilość wypożyczeń w danym województwie" skoro mam kilka wojewodztw to znaczy ze sumuje je bo mnie ma znaczenia czemu sa akurat podzielone. ale rozumiem twoje sporostowanie zadania. latwizna

0

@chomikowski: Jakie rozwiązanie ty propunej z użyciem max, count?
Wynik musi być jak poniżej
screenshot-20220526162820.png

0

czy mozesz nam pokazac taka masz tabele z ktorej chcesz wyciagnac te dane ?

0
chomikowski napisał(a):

czy mozesz nam pokazac taka masz tabele z ktorej chcesz wyciagnac te dane ?
Z tej tabeli wykorzystuje tylko kolumne liczba_wypozyczen i województwo.

CREATE TABLE czytelnik 
(
	id_cz SERIAL NOT NULL,
	liczba_wypozyczen INTEGER NOT NULL, /* Z tabeli słownikowej liczba_wypozyczen z kolumny liczba_w */
	nazwisko VARCHAR(50) NOT NULL, 
	imie VARCHAR(50) NOT NULL, 
	pesel BIGINT NOT NULL, 
	email VARCHAR(100) NOT NULL, 
	województwo VARCHAR(20) NOT NULL, 
	kod_pocztowy VARCHAR(6) NOT NULL, 
	miasto VARCHAR(50) NOT NULL, 
	adres VARCHAR(50) NOT NULL,
	CONSTRAINT czytelnik_pkey PRIMARY KEY (id_cz),
	CONSTRAINT fk_czytelnik_liczba_wypozyczen FOREIGN KEY (liczba_wypozyczen)
	/* Tworzenie klucza obcego na tabeli czytelnik prowadzącej do tabeli liczba_wypozyczen */
	/* FOREIGN KEY (liczba_wypozyczen) - Tworzenie klucza obcego na tabeli liczba_wypozyczen */
	REFERENCES liczba_wypozyczen (id_l_w)
	/* Klucz obcy odnosi się do tabeli liczba_wypozyczen i kolumny id_l_w */
);

/* Tworzenie rekordów (wierszy) tabeli wynikowej czytelnik */
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Górecka',	'Angelika',	'73081757361',	'gó[email protected]',	'mazowieckie',	'00-002',	'Warszawa',	'Ul. Świętokrzyska 20');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Wojciechowska',	'Natalia',	'01262376845',	'[email protected]',	'łódzkie',	'90-004',	'Łódź',	'Ul. Piotrkowska 100');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Sikora',	'Celina',	'93021474624',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-004',	'Warszawa',	'Ul. Marszałkowska 136');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Szymańska',	'Marysia',	'2230220843',	'szymań[email protected]',	'mazowieckie',	'00-010',	'Warszawa',	'Ul. Sienkiewicza Henryka 8 ');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Szewczyk',	'Helena',	'63051776449',	'[email protected]',	'świętokrzyskie',	'40-008',	'Kielce',	'Ul. Graniczna 1');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Szewczyk',	'Danuta',	'03281428303',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-019',	'Warszawa',	'Ul. Złota 2 ');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Duda',	'Bożena',	'04282124427',	'duda.boż[email protected]',	'mazowieckie',	'00-021',	'Warszawa',	'Ul. Chmielna 1');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Jaworska',	'Nikola',	'99081130540',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-022',	'Warszawa',	'Ul. Krucza 51 ');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Makowska',	'Katarzyna',	'02261302220',	'[email protected]',	'łódzkie',	'90-105',	'Łódź',	'Ul. Narutowicza Gabriela 3');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Nowak',	'Elwira',	'87020511422',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-024',	'Warszawa',	'Ul. Aleje Jerozolimskie 28');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Włodarczyk',	'Krystyna',	'95102765764',	'wł[email protected]',	'mazowieckie',	'00-026',	'Warszawa',	'Ul. Marszałkowska 100');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Walczak',	'Elwira',	'90090578165',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-029',	'Warszawa',	'Ul. Nowy Świat 15');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Adamska',	'Natalia',	'62022664569',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-042',	'Warszawa',	'Ul. Nowy Świat 41');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Tomaszewska',	'Halina',	'65090862004',	'[email protected]',	'świętokrzyskie',	'40-135',	'Kielce',	'Ul. Słoneczna 13');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Wojciechowska',	'Maja',	'03311000864',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-047',	'Warszawa',	'Ul. Krakowskie P. 3');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Włodarczyk',	'Monika',	'00231250120',	'wł[email protected]',	'mazowieckie',	'00-048',	'Warszawa',	'Ul. Mazowiecka 4');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Wysocka',	'Milena',	'01220546169',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-060',	'Warszawa',	'Ul. Królewska 29');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Kaźmierczak',	'Oliwia',	'82072680847',	'kaź[email protected]',	'mazowieckie',	'00-071',	'Warszawa',	'Ul. Krakowskie P. 77');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Głowacka',	'Magdalena',	'82022448868',	'gł[email protected]',	'mazowieckie',	'00-090',	'Warszawa',	'Al. Solidarności 71');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Mróz',	'Edyta',	'92100668143',	'mró[email protected]',	'łódzkie',	'90-204',	'Łódź',	'Ul. Pomorska 59');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Marciniak',	'Teresa',	'00311934548',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-095',	'Warszawa',	'Pl. Bankowy 2');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Walczak',	'Liliana',	'03260657045',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-113',	'Warszawa',	'Ul. Plater Emilii 53');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Zalewska',	'Klementyna',	'00280623821',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-149',	'Warszawa',	'Ul. Karmelicka 5');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Bąk',	'Kinga',	'83041384142',	'bą[email protected]',	'mazowieckie',	'00-150',	'Warszawa',	'Ul. Nowolipie 14');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Kwiatkowska',	'Katarzyna',	'02270501409',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-160',	'Warszawa',	'Ul. Zamenhofa Ludwika 8');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Rutkowska',	'Danuta',	'04301578642',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-162',	'Warszawa',	'Ul. Dzielna 28');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Borkowska',	'Jadwiga',	'54012148863',	'[email protected]',	'świętokrzyskie',	'40-311',	'Kielce',	'Al. Niepodległości 5');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Zakrzewska',	'Julia',	'03222703641',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-166',	'Warszawa',	'Al. Jana Pawła II 62');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Kozłowska',	'Karolina',	'55081020843',	'kozł[email protected]',	'mazowieckie',	'00-183',	'Warszawa',	'Ul. Stawki 9');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Wiśniewska',	'Elwira',	'54041421100',	'wiś[email protected]',	'mazowieckie',	'00-200',	'Warszawa',	'Ul. Franciszkańska 21');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Głowacka',	'Helena',	'83092702742',	'gł[email protected]',	'mazowieckie',	'00-217',	'Warszawa',	'Ul. Konwiktorska 2');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Jasińska',	'Agata',	'97062610221',	'jasiń[email protected]',	'mazowieckie',	'00-241',	'Warszawa',	'Ul. Długa 44');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Górecka',	'Ilona',	'04251525042',	'gó[email protected]',	'mazowieckie',	'00-260',	'Warszawa',	'Ul. Nowomiejska 21');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Włodarczyk',	'Beata',	'00310852263',	'wł[email protected]',	'mazowieckie',	'00-262',	'Warszawa',	'Ul. Celna 1');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Zawadzka',	'Paulina',	'1311544069',	'[email protected]',	'łódzkie',	'90-348',	'Łódź',	'Ul. Kilińskiego Jana 189');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Chmielewska',	'Izabela',	'76010435145',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-305',	'Warszawa',	'Ul. Dobra 92');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Wysocka',	'Agnieszka',	'03280103302',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-310',	'Warszawa',	'Ul. Bednarska 12');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Brzezińska',	'Maja',	'86010668805',	'brzeziń[email protected]',	'mazowieckie',	'00-372',	'Warszawa',	'Ul. FoksAl 16 ');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Sawicka',	'Adela',	'98110683765',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-381',	'Warszawa',	'Al. 3 Maja 14');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Kubiak',	'Klara',	'62061434004',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-403',	'Warszawa',	'Ul. Solec 30A');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Borkowska',	'Klaudia',	'55092415140',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-416',	'Warszawa',	'Ul. Czerniakowska 219');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Aberlich',	'Abigail',	'80030452529',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-418',	'Warszawa',	'Ul. Książęca 7');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Baranowska',	'Andżelika',	'00232084449',	'baranowska.andż[email protected]',	'mazowieckie',	'00-432',	'Warszawa',	'Ul. Górnośląska 41');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Zawadzka',	'Sylwia',	'65031430121',	'[email protected]',	'świętokrzyskie',	'40-467',	'Kielce',	'Ul. Przyjazna 3');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Błaszczyk',	'Ewelina',	'79041870143',	'bł[email protected]',	'mazowieckie',	'00-451',	'Warszawa',	'Ul. Rozbrat 12');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Jasińska',	'Krystyna',	'04282041201',	'jasiń[email protected]',	'mazowieckie',	'00-452',	'Warszawa',	'Ul. Koźmińska 1B');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Kowalska',	'Magda',	'84032401604',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-477',	'Warszawa',	'Ul. Piękna 1A');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Michalak',	'Wiktoria',	'83071115622',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-478',	'Warszawa',	'Ul. Aleje Ujazdowskie 10');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Maciejewska',	'Beata',	'70031955541',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-499',	'Warszawa',	 'Pl. Trzech Krzyży 2');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Nowak',	'Teresa',	'77100486607',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-501',	'Warszawa',	'Ul. Bracka 11');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Woźniak',	'Kornelia',	'52032757629',	'woź[email protected]',	'mazowieckie',	'00-521',	'Warszawa',	'Ul. Hoża 31');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Jaworska',	'Paulina',	'97081416523',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-532',	'Warszawa',	'Ul. Wilcza 18');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Krawczyk',	'Marlena',	'01210515809',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-533',	'Warszawa',	'Ul. Mokotowska 65');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Ziółkowska',	'Felicja',	'92011432608',	'ziół[email protected]',	'łódzkie',	'90-426',	'Łódź',	'Ul. Struga Andrzeja 10');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Mazur',	'Aniela',	'57060422204',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-592',	'Warszawa',	'Ul. Spacerowa 16');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Kamińska',	'Kamila',	'28040371063',	'kamiń[email protected]',	'mazowieckie',	'00-594',	'Warszawa',	'Ul. Belwederska 24');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Zalewska',	'Klara',	'51012760107',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-622',	'Warszawa',	'Ul. Polna 3');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Abendroth',	'Lucyna',	'89032605065',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-642',	'Warszawa',	'Pl. Zbawiciela 3');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Dąbrowska',	'Andrea',	'02271333603',	'dą[email protected]',	'mazowieckie',	'00-657',	'Warszawa',	'Pl. Konstytucji 5');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Czarnecka',	'Magda',	'67031312766',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-658',	'Warszawa',	'Ul. Lwowska 10');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Kwiatkowska',	'Andżelika',	'71030544547',	'kwiatkowska.andż[email protected]',	'mazowieckie',	'00-680',	'Warszawa',	'Ul. Poznańska 17');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Kołodziej',	'Kinga',	'03282767243',	'koł[email protected]',	'mazowieckie',	'00-763',	'Warszawa',	'Ul. Sobieskiego Jana 99');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Sokołowska',	'Elwira',	'73050718344',	'sokoł[email protected]',	'mazowieckie',	'00-773',	'Warszawa',	'Ul. Dolna 1');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Bąk',	'Weronika',	'00282425049',	'bą[email protected]',	'mazowieckie',	'00-782',	'Warszawa',	'Ul. Dworkowa 9');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Kubiak',	'Zuzanna',	'78111588443',	'[email protected]',	'świętokrzyskie',	'40-525',	'Kielce',	'Ul. Kościuszki T. 213');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Stępień',	'Ewa',	'58022754207',	'stępień[email protected]',	'mazowieckie',	'00-842',	'Warszawa',	'Ul. Łucka 9');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Baader',	'Aya',	'59062565840',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-854',	'Warszawa',	'Ul. Ciepła 12');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Baranowska',	'Agnieszka',	'01231836204',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-892',	'Warszawa',	'Ul. ElektorAlna 24');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Wasilewska',	'Lidia',	'78072472449',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-893',	'Warszawa',	'Ul. Ogrodowa 35');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Szymczak',	'Katarzyna',	'86051213503',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-902',	'Warszawa',	'Ul. Wiejska 2/4');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Bąk',	'Ewa',	'70081664004',	'bą[email protected]',	'mazowieckie',	'00-904',	'Warszawa',	'Ul. Rakowiecka 4A');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Rabbouz',	'Brunhilda',	'66092302266',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-908',	'Warszawa',	'Ul. KAliskiego 15');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Gajewska',	'Aneta',	'00221577642',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-909',	'Warszawa',	'Ul. Żwirki i Wigury 9/13');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Mazurek',	'Katarzyna',	'95072333400',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-922',	'Warszawa',	'Ul. Wawelska 52/54');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Krawczyk',	'Gabriela',	'96101533361',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-923',	'Warszawa',	'Ul. Senatorska 16');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Kucharska',	'Celina',	'00251212306',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-924',	'Warszawa',	'Ul. Kopernika 36');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Dąbrowska',	'Marta',	'03280672567',	'dą[email protected]',	'łódzkie',	'90-520',	'Łódź',	'Ul. Zamenhofa L. 22');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Urbańska',	'Czesława',	'91070413306',	'urbańska.czesł[email protected]',	'mazowieckie',	'00-926',	'Warszawa',	'Ul. Wspólna 2/4');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Sokołowska',	'Wiktoria',	'75011451606',	'sokoł[email protected]',	'mazowieckie',	'00-962',	'Warszawa',	'Ul. Bohaterów Warszawy 6');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Głowacka',	'Weronika',	'59050747841',	'gł[email protected]',	'mazowieckie',	'00-976',	'Warszawa',	'Ul. Puławska 166');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Krupa',	'Jola',	'61111327541',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-978',	'Warszawa',	'Ul. Puławska 424');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Kubiak',	'Wiktoria',	'01300852429',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-981',	'Warszawa',	'Ul. Myśliborska 102');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Sikora',	'Dorota',	'61030252104',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-987',	'Warszawa',	'Ul. Targowa 73');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Sokołowska',	'Nikola',	'96102144861',	'sokoł[email protected]',	'mazowieckie',	'00-989',	'Warszawa',	'Al. Waszyngtona 26');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Khai',	'Cataleya',	'55021808722',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'00-991',	'Warszawa',	'Pl. Szembeka 1');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Górska',	'Magdalena',	'95042218003',	'gó[email protected]',	'mazowieckie',	'01-007',	'Warszawa',	'Ul. Wolność 7');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Witkowska',	'Dorota',	'03221580564',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'01-033',	'Warszawa',	'Ul. Miła 29');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Abracewicz',	'Lila',	'00210352401',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'01-043',	'Warszawa',	'Ul. Okopowa 59');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Nab',	'Luiza',	'86010685723',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'01-109',	'Warszawa',	'Ul. Górczewska 133');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Mazur',	'Elwira',	'03292460505',	'[email protected]',	'świętokrzyskie',	'40-663',	'Kielce',	'Ul. Fredry Aleksandra 28');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Marciniak',	'Zuzanna',	'02210971525',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'01-128',	'Warszawa',	'Ul. Elekcyjna 40');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Bąk',	'Magda',	'95081254822',	'bą[email protected]',	'mazowieckie',	'01-131',	'Warszawa',	'Ul. Redutowa 56');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Szulc',	'Krystyna',	'00300908604',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'01-132',	'Warszawa',	'Ul. Syreny 16');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Ziółkowska',	'Kaja',	'89080553228',	'ziół[email protected]',	'mazowieckie',	'01-136',	'Warszawa',	'Ul. Sokołowska 10');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Przybylska',	'Roksana',	'82032147546',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'01-170',	'Warszawa',	'Ul. Młynarska 43');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Krawczyk',	'Czesława',	'04300272745',	'krawczyk.czesł[email protected]',	'mazowieckie',	'01-210',	'Warszawa',	'Ul. Kolejowa 37');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Kaczmarczyk',	'Agnieszka',	'00272572801',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'01-210',	'Warszawa',	'Ul. Szarych Szeregów 1');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Theil',	'Daisy',	'02252132407',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'01-233',	'Warszawa',	'Ul. Bema Józefa 89');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Beardshall',	'Clea',	'67030320409',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'01-234',	'Warszawa',	'Ul. Kasprzaka Marcina 58');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Makowska',	'Amelia',	'53030417502',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'01-235',	'Warszawa',	'Ul. Wolska 119');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Jakubowska',	'Emilia',	'80041762127',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'01-304',	'Warszawa',	'Ul. Połczyńska 106');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Chmielewska',	'Krystyna',	'66052304646',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'01-305',	'Warszawa',	'Ul. BatAlionów Chłopskich 73');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Jaworska',	'Celina',	'99060435767',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'01-314',	'Warszawa',	'Ul. Lazurowa 81');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Sawicka',	'Nina',	'06260736503',	'[email protected]',	'łódzkie',	'90-703',	'Łódź',	'Ul. Legionów 72');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Borkowska',	'Helena',	'73021212561',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'01-380',	'Warszawa',	'Ul. Powstańców Śląskich 70');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Kubiak',	'Róża',	'93060241401',	'kubiak.róż[email protected]',	'mazowieckie',	'01-411',	'Warszawa',	'Ul. Zawiszy 15');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Krawczyk',	'Faustyna',	'6230828100',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'01-413',	'Warszawa',	'Ul. Magistracka 26B ');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Cieślak',	'Monika',	'76040632149',	'cieś[email protected]',	'mazowieckie',	'01-515',	'Warszawa',	'Al. Wojska Polskiego 27');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Rutkowska',	'Ewelina',	'00280837006',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'01-517',	'Warszawa',	'Ul. Mickiewicza Adama 10');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Baranowska',	'Bernadeta',	'97011753724',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'01-547',	'Warszawa',	'Pl. InwAlidów 6/8');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Dąbrowska',	'Magdalena',	'05231612024',	'dą[email protected]',	'mazowieckie',	'01-566',	'Warszawa',	'Ul. Krasińskiego Z. 17');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Sadowska',	'Agata',	'06311000247',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'01-615',	'Warszawa',	'Pl. Wilsona J. 2');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Bąk',	'Danuta',	'97061340343',	'bą[email protected]',	'mazowieckie',	'01-628',	'Warszawa',	'Ul. Marii Kazimiery 1');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Pawlak',	'Kaja',	'91102312869',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'01-633',	'Warszawa',	'Ul. Gdańska 4');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Rabiasz',	'Megan',	'77021358441',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'01-634',	'Warszawa',	'Ul. Słowackiego JUliusza 46');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Pawlak',	'Paulina',	'69011322006',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'01-728',	'Warszawa',	'Ul. Powązkowska 47');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Dąbrowska',	'Justyna',	'07231054006',	'dą[email protected]',	'mazowieckie',	'01-747',	'Warszawa',	'Ul. Elbląska 23');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Brzezińska',	'Monika',	'66030981762',	'brzeziń[email protected]',	'mazowieckie',	'01-749',	'Warszawa',	'Al. Prymasa Tysiąclecia 157');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Svanteg',	'Elisabeth',	'78061836647',	'[email protected]',	'świętokrzyskie',	'40-671',	'Kielce',	'Ul. Armii Krajowej 60');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Sadowska',	'Lucyna',	'07311341101',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'01-801',	'Warszawa',	'Al. Zjednoczenia 38');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Zielińska',	'Halina',	'57042174824',	'zieliń[email protected]',	'mazowieckie',	'01-809',	'Warszawa',	'Ul. Cegłowska 50');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Zyborowicz',	'Klementyna',	'81112305243',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'01-825',	'Warszawa',	'Ul. Żeromskiego Stefana 62');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Krupa',	'Weronika',	'79021400760',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'01-827',	'Warszawa',	'Ul. Płatnicza 69');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Wiśniewska',	'Beata',	'75020874605',	'wiś[email protected]',	'mazowieckie',	'01-844',	'Warszawa',	'Ul. Przybyszewskiego 55');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Bąk',	'Kinga',	'05240955725',	'bą[email protected]',	'mazowieckie',	'01-877',	'Warszawa',	'Ul. Broniewskiego 101');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Ziółkowska',	'Łucja',	'90040213661',	'ziółkowska.ł[email protected]',	'mazowieckie',	'01-919',	'Warszawa',	'Ul. Wólczyńska 127');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Szulc',	'Ewelina',	'63092142423',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'01-946',	'Warszawa',	'Ul. Marymoncka 129');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Cabaj',	'Asia',	'76042764121',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'02-002',	'Warszawa',	'Ul. Nowogrodzka 62A');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Pawlak',	'Nina',	'78022700145',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'02-019',	'Warszawa',	'Ul. Grójecka 7');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Laskowska',	'Julianna',	'54031274004',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'02-117',	'Warszawa',	'Ul. Racławicka 142');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Kwiatkowska',	'Halina',	'78092212425',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'02-118',	'Warszawa',	'Ul. Pruszkowska 11');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Przybylska',	'Celina',	'99032336643',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'02-275',	'Warszawa',	'Al. Krakowska 110/114');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Andrzejewska',	'Czesława',	'04291634748',	'andrzejewska.czesł[email protected]',	'mazowieckie',	'02-350',	'Warszawa',	'Ul. Częstochowska 28');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Jankowska',	'Barbara',	'86092313220',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'02-352',	'Warszawa',	'Ul. Szczęśliwicka 19');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Kamińska',	'Oliwia',	'07212417606',	'kamiń[email protected]',	'łódzkie',	'90-981',	'Łódź',	'Al. Politechniki 37');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Brzezińska',	'Marta',	'06290803167',	'brzeziń[email protected]',	'mazowieckie',	'02-457',	'Warszawa',	'Ul. Łopuszańska 120');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Woźniak',	'Marta',	'67022368864',	'woź[email protected]',	'mazowieckie',	'02-462',	'Warszawa',	'Ul. Śląska 50');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Jakubowska',	'Patrycja',	'05262083262',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'02-473',	'Warszawa',	'Ul. PopUlarna 71');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Wójcik',	'Barbara',	'71032257847',	'wó[email protected]',	'mazowieckie',	'02-496',	'Warszawa',	'Ul. Warszawska 58C');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Jankowska',	'Małgorzata',	'68012047145',	'jankowska.mał[email protected]',	'mazowieckie',	'02-497',	'Warszawa',	'Ul. Dzieci Warszawa 27A');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Eugelbrecht',	'Grace',	'78102266800',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'02-514',	'Warszawa',	'Ul. Kazimierzowska 53/55');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Baran',	'Justyna',	'05282040467',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'02-517',	'Warszawa',	'Ul. Rakowiecka 2D');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Szadaj',	'Cecylia',	'07270802048',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'02-519',	'Warszawa',	'Ul. Rakowiecka 2E');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Chmielewska',	'Malwina',	'07290616005',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'02-521',	'Warszawa',	'Ul. Rakowiecka 43A');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Zwanziger',	'Czesława',	'93100164028',	'zwanziger.czesł[email protected]',	'mazowieckie',	'02-545',	'Warszawa',	'Ul. Wiśniowa 37');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Dąbrowska',	'Kinga',	'89111447166',	'dą[email protected]',	'mazowieckie',	'02-558',	'Warszawa',	'Ul. Dąbrowskiego J. 15');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Michalak',	'Angelika',	'59032111468',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'02-588',	'Warszawa',	'Al. Niepodległości 121/123');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Pawlak',	'Kornelia',	'05220465806',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'02-628',	'Warszawa',	'Ul. Krasickiego I. 11B');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Kaźmierczak',	'Klara',	'62022432649',	'kaź[email protected]',	'mazowieckie',	'02-659',	'Warszawa',	'Ul. Abramowskiego E. 16A');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Bhatt',	'Leah',	'90080768165',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'02-665',	'Warszawa',	'Al. Wilanowska 303');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Tomaszewska',	'Marlena',	'58021357449',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'02-787',	'Warszawa',	'Ul. Nowoursynowska 214');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Stępień',	'Marysia',	'06291565622',	'stępień[email protected]',	'świętokrzyskie',	'40-715',	'Kielce',	'Ul. Słupska 14');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Górska',	'Klaudia',	'75052647569',	'gó[email protected]',	'mazowieckie',	'02-792',	'Warszawa',	'Ul. Belgradzka 42');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Sokołowska',	'Róża',	'69032206206',	'sokołowska.róż[email protected]',	'mazowieckie',	'02-799',	'Warszawa',	'Ul. Ekologiczna 14');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Cieślak',	'Paulina',	'07280227826',	'cieś[email protected]',	'mazowieckie',	'02-909',	'Warszawa',	'Ul. Bonifacego 100');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Wróblewska',	'Barbara',	'50032351867',	'wró[email protected]',	'mazowieckie',	'02-919',	'Warszawa',	'Ul. Burgaska 2/4');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Rachau',	'Jessica',	'98022361328',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'03-023',	'Warszawa',	'Ul. Ciupagi 2B');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Kaźmierczak',	'Zuza',	'64031515663',	'kaź[email protected]',	'mazowieckie',	'03-026',	'Warszawa',	'Ul. Bohaterów 39');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Pawlak',	'Natalia',	'06220470160',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'03-044',	'Warszawa',	'Ul. Płochocińska 22');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Cieślak',	'Weronika',	'66110645405',	'cieś[email protected]',	'mazowieckie',	'03-053',	'Warszawa',	'Ul. Modlińska 352 ');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Baranowska',	'Justyna',	'06231842765',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'03-200',	'Warszawa',	'Ul. Bazyliańska 1');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Dr',	'Balbina',	'87080110122',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'03-202',	'Warszawa',	'Ul. Wysockiego Piotra 41');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Jankowska',	'Jadwiga',	'93101702326',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'03-213',	'Warszawa',	'Ul. Toruńska 48');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Brzezińska',	'Małgorzata',	'63052466024',	'brzezińska.mał[email protected]',	'mazowieckie',	'03-215',	'Warszawa',	'Ul. Jagiellońska 88');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Michalak',	'Dorota',	'05281154141',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'03-251',	'Warszawa',	'Ul. Białołęcka 107');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Abougreen',	'Leah',	'88010117662',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'03-285',	'Warszawa',	'Ul. Kondratowicza L. 63');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Ziółkowska',	'Cecylia',	'05281641461',	'ziół[email protected]',	'mazowieckie',	'03-291',	'Warszawa',	'Ul. Wincentego 92');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Marciniak',	'Weronika',	'71060812601',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'03-295',	'Warszawa',	'Ul. Skarbka z Gór 57');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Jasińska',	'Krystyna',	'83020243301',	'jasiń[email protected]',	'mazowieckie',	'03-332',	'Warszawa',	'Ul. Chodecka 7');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Witkowska',	'Julita',	'95071436821',	'[email protected]',	'łódzkie',	'91-002',	'Łódź',	'Ul. Zgierska 18');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Chmielewska',	'Marlena',	'54030131140',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'03-343',	'Warszawa',	'Ul. Rembielińska 10');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Sadowska',	'Marzanna',	'07212085669',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'03-420',	'Warszawa',	'Ul. Szwedzka 17');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Michalak',	'Dorota',	'06301606367',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'03-421',	'Warszawa',	'Ul. 11 Listopada 42');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Nebelung',	'Halina',	'71071307448',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'03-425',	'Warszawa',	'Ul. StAlowa 49');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Wysocka',	'Angelika',	'02240274263',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'03-458',	'Warszawa',	'Ul. Starzyńskiego S. 12');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Jasińska',	'Kamila',	'90110626726',	'jasiń[email protected]',	'mazowieckie',	'03-482',	'Warszawa',	'Ul. Dąbrowszczaków 7');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Sikorska',	'Martyna',	'89020746141',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'03-483',	'Warszawa',	'Pl. Generała HAllera 10');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Pietrzak',	'Bernadetta',	'04292574124',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'03-511',	'Warszawa',	'Ul. PratUlińska 13');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Malinowska',	'Emilia',	'94072287245',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'03-512',	'Warszawa',	'Ul. Radzymińska 262');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Jasińska',	'Celina',	'97102768020',	'jasiń[email protected]',	'mazowieckie',	'03-515',	'Warszawa',	'Ul. Skargi Piotra 34A');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Jakubowska',	'Maja',	'65012048565',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'03-533',	'Warszawa',	'Ul. Rzeszowska 10');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Szymczak',	'Elżbieta',	'90102086545',	'szymczak.elż[email protected]',	'mazowieckie',	'03-557',	'Warszawa',	'Ul. Handlowa 49');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Swadro',	'Agata',	'93032200502',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'03-564',	'Warszawa',	'Ul. Trocka 52');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('3',	'Tomaszewska',	'Łucja',	'06272272420',	'tomaszewska.ł[email protected]',	'mazowieckie',	'03-584',	'Warszawa',	'Ul. Jórskiego 46');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Piotrowska',	'Marysia',	'76010630809',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'03-588',	'Warszawa',	'Ul. Samarytanka 36');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Marciniak',	'Balbina',	'06261535026',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'03-607',	'Warszawa',	'Ul. Codzienna 12');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Malinowska',	'Maja',	'67100737124',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'03-625',	'Warszawa',	'Ul. Mleczna 29');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Czarnecka',	'Ewelina',	'88081472006',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'03-676',	'Warszawa',	'Ul. Bukowiecka 50');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Ngo',	'Aniela',	'05270535243',	'[email protected]',	'świętokrzyskie',	'40-831',	'Kielce',	'Ul. Witosa Wincentego 52');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Uberle',	'Alicja',	'78040665343',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'03-688',	'Warszawa',	'Ul. Łodygowa 82');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Dąbrowska',	'Elżbieta',	'06242562449',	'dąbrowska.elż[email protected]',	'mazowieckie',	'03-699',	'Warszawa',	'Ul. Krynoliny 10');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Obaid',	'Lea',	'99061505368',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'03-709',	'Warszawa',	'Ul. Sierakowskiego Józefa 9');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('2',	'Wójcik',	'Zofia',	'57100772146',	'wó[email protected]',	'mazowieckie',	'03-710',	'Warszawa',	'Ul. Okrzei Stefana 2');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Zakrzewska',	'Gabriela',	'58091115844',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'03-725',	'Warszawa',	'Ul. Ząbkowska 50');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Adamska',	'Wiktoria',	'65082711527',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'03-738',	'Warszawa',	'Ul. Kijowska 5');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Zawadzka',	'Milena',	'60102747027',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'03-748',	'Warszawa',	'Ul. Białostocka 11');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Jasińska',	'Lila',	'83111155768',	'jasiń[email protected]',	'mazowieckie',	'03-770',	'Warszawa',	'Ul. Kawęczyńska 40');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Cieślak',	'Cecylia',	'63041502562',	'cieś[email protected]',	'mazowieckie',	'03-778',	'Warszawa',	'Ul. Księcia Ziemowita 51');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Lewandowska',	'Balbina',	'94082512609',	'[email protected]',	'mazowieckie',	'03-787',	'Warszawa',	'Ul. Zabraniecka 80');
								
INSERT INTO czytelnik								
(liczba_wypozyczen, nazwisko, imie, pesel, email, województwo, kod_pocztowy, miasto, adres)								
VALUES								
('1',	'Czerwińska',	'Kamila',	'91111642601',	'czerwiń[email protected]',	'mazowieckie',	'03-805',	'Warszawa',	'Ul. Kamionkowska 38');


Potem funkcją count musze sprawdzić ile było wypożyczeń 1 książki, 2ch książek i 3ch książek w województwach.
Robie to

SELECT województwo, liczba_wypozyczen,
COUNT(*)
AS "Ilość wypożyczeń"
FROM czytelnik
GROUP BY województwo, liczba_wypozyczen
ORDER BY województwo;

Potem z tego COUNT(*) AS "Ilość wypożyczeń" muszę zrobić max, czyli największą ilość wypożyczeń.

0
SELECT  y.województwo, y.liczba_wypozyczen, MAX(y.ilosc_wypozyczen) as max_ilosc_wypo
  FROM (SELECT województwo, liczba_wypozyczen, COUNT(*) AS ilosc_wypozyczen
          FROM czytelnik
       	GROUP BY województwo, liczba_wypozyczen
       ) y
         group by y.województwo, y.liczba_wypozyczen
      HAVING MAX(y.ilosc_wypozyczen) >= (SELECT COUNT(*) AS ilosc_wypozyczen
          FROM czytelnik
       	GROUP BY województwo, liczba_wypozyczen 
        ORDER BY ilosc_wypozyczen DESC
        LIMIT 1)

u mnie dziala jak sa dwa rekordy np oba maja po 10 wynikow to pokazuje oba.
Screenshot 2022-05-27 at 10.34.55.pngScreenshot 2022-05-27 at 10.35.05.png
A tutaj z jednym wynikiem
Screenshot 2022-05-27 at 10.35.30.pngScreenshot 2022-05-27 at 10.43.16.png

0

@chomikowski: Jak pisałam wcześniej nie może być LIMIT

0

dlaczego nie moze byc limit ? przeciez masz wyciagnac MAX, nie ma znaczenia czy bedzie siedem razy powtorzony max z liczba 67 czy tylko raz. Ciebei inetresuje tylko jaka to wartosc i potem juz na jej podstawie wyciagasz wszystko to co spelnia ten warunek czyli moze byc jeden lub wiecej rekorodow. O ile nie pracujesz na ORACLE to nie zrobisz MAX(COUNT())

1

@chomikowski: Bo tak sobie zażyczył wykładowca.Wykładowca twierdzi, że jeśli używamy max i mamy tylko jedną największą wartość to nie stosuje się limit.
Jestem pewna na 100%.

0

@chomikowski: dzięki za pomoc. Ważne, że chociaż mam jedno rozwiązanie przedstawione przez @yarel: Nie ma krótszego zapisu tego kodu poniżej? Oczywiście bez limit.

 SELECT województwo, liczba_wypozyczen,
 COUNT(*) AS "Największa ilość wypożyczeń"
 FROM czytelnik
 GROUP BY województwo,liczba_wypozyczen
 HAVING COUNT(*)= (
	 				SELECT 
	 				MAX("Największa ilość wypożyczeń") 
	 				FROM
	 				(
    					SELECT województwo, liczba_wypozyczen,
      					COUNT(*)  
						AS "Największa ilość wypożyczeń"
    					FROM czytelnik
    					GROUP BY województwo,liczba_wypozyczen
					)czytelnik
	              );
				  

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1