Status nie wypożyczone przy tworzeniu tabel w projekcie bazy danych sql

0

Początkująca - Postgresql

Szukałam w google i nie znalazłam.

Robię projekt bazy danych Postgresql biblioteka. Przy tworzeniu tabel chcę mieć status wypożyczenia książek, czyli jakie książki są wypożyczone, jakie nie są wypożyczone, jakie są zarezerwowane, jakie nie są zwrócone tak samo status czytelników, czyli kto wypożyczył, kto nie wypożyczył, kto zarezerwował, kto nie zwrócił.

Jakbym nie potrzebowała ksiązek niewypożyczonych i czytelników, którzy nie wypożyczyli to połączyłabym tabele wypożyczenia z tabelą status.

Co z czym sensownie połączyć, aby przy tworzeniu bazy mieć status książek niewypożyczonych i czytelników, którzy nie wypożyczyli?

Mój jedyny pomysł to połączyć tabele czytelnik z tabelą status, tabele ksiazki z tabelą status, tabele wypozyczenia z tabelą status.
Nie może być to tak że z tabeli status usuwamy "nie wypożyczona", a wtedy brak rekordu danej książki w tabeli wypozyczenia oznacza, że książka po prostu nie jest wypożyczona.

Moje tabele

Tabela logowanie_czytelnika - kolumny id, login, hasło

Tabela czytelnik - kolumny: id, nazwisko, imie, adres, kod_pocztowy, miasto, województwo, email, lo_czytelnik, ha_czytelnik
lo_czytelnik, ha_czytelnik z tabeli logowanie_czytelnika.

Tabela status - kolumny: id, nazwa, - Nazwy statusów: nie wypożyczona, wypożyczona, zarezerwowana, nie zwrócona.

Tabela kategoria - kolumny: id, nazwa

Tabela ksiazki - kolumny: id, isbn, tytuł, autor_I, autor_II, data_wydania, kat_ksiazki,
kat_ksiazki z tabeli kategoria

Tabela wypozyczenia - kolumny: id, nr_czytelnik, nr_ksiazka, data_wypozyczenia, data_zwrotu, data_przedłużenia, st_wypożyczenie
nr_czytelnik z tabeli czytelnik,
nr_ksiazka z tabeli ksiazki
st_wypożyczenie z tabeli status

Proszę o pomoc.

3
Marta Długa napisał(a):

Szukałam w google i nie znalazłam.

Oryginalne stwierdzenie.
Nawet tylko tutaj 'biblioteka' jest przynajmniej 2x w tygodniu

Nie potrzebujesz pola status nigdzie w STRUKTURZE bazy danych. Clou zagadnienia to tabela 'wypożyczenia' (która jest niezła po wycięciu tegoż pola), i stamtąd się PRZEZ KWERENDĘ się pozyskuje fakt wypożyczenia dziś, bycia wypożyczoną ksiazką w przeszłości, lub bycia nie wypożyczoną obecnie

Więc myśl w sposób "jakimi kwerendami uzyskać swoje cele", w szczególności zatrudniając do roboty pole 'data_zwrotu'

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1