pobieranie danych z dwóch table i wpisywanie do jednej

0

Mam dwie tabele:
1.metody_platnosci_domyslne (id, nazwa)
2. uzytkownicy (id, imie, email, haslo)

potrzebuje skopiowac metody platności do trzeciej tabeli metody_platnosci_przypisane_do_uzytkownika (id, iduzytkownika, nazwa)

z pierwszej tabli biorę wszystko czyli id i nazwę, z drugiej tylko id, czyli id tego uzytkownika.
Jak to zrobić?

1

https://www.mysqltutorial.org/mysql-insert-into-select/

HINT

INSERT INTO table_name(column_list)
SELECT 
   select_list 
FROM 
   another_table left join another_table2 on (list of joins) 
WHERE
   condition;
0

Zrób i pokaż tutaj zrzut struktury obydwu tabel, to będę mógł pomóc.

Przy okazji moje rady dotyczące nazewnictwa tabel:

  • nie używaj polskich słów, tylko angielskie ponieważ polskie słowa są statystycznie o wiele dłuższe niż angielskie, plus nie możesz stosować znaków diakrytycznych i wychodzą potworki
  • wszelkie nazwy tabel i kolumn z małej litery
  • nazwy tabel w pierwszej osobie liczby pojedynczej, czyli tabela nie powinna się nazywać np. "clients", tylko "client"
  • jeżeli jest tylko jeden klucz podstawowy, to zawsze powinien się nazywać "id" a nie "id_client", albo "client_id" -> taka nazwa jest dla tabeli gdzie jest klucz obcy do tabeli "client"
  • słowa oddzielone znakiem _, np.: "label_color"

Masz tą przewagę, że jesteś początkująca i teraz sobie wyrabiasz nawyki. Możesz mieć wątpliwości czy to co napisałem wyżej ma sens, ale przekonasz się, że trzymanie się tych zasad powoduje, że z całą bazą danych pracuje się o wiele przyjemniej i wszystko jest bardziej przejrzyste i przewidywalne.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1