MySQL wywala z bazy edytowany wpis

0

Witam.
Tworzę wpisa na bloga. Wpisuje sobie dużo treści i robię taki myk:

<span style="color: blue;">&#x1f9d2;</span>

to taki bachor:
http://www.iemoji.com/view/emoji/2533/smileys-people/child

kod przechodzi...
do czasu gdy parser zamieni go z kodu tekstowego na obrazek: 🧒

Wtedy bez ŻADNEGO BŁĘDU po chamsku wycina mi wszystko co napisałem. zostaje mi:

Tekst do ... i tu już nic nie ma!! ...
No na całe szczęście miałem kopię bazy bo wpis z przed kilku dni, który dziś edytowałem poszedłby w cholerę........
Jak mam się więc przed tym bandyckim zachowaniem SQL zabezpieczyć?! Skoro edycja wpisu ma sprawić, że utracę prawie cały wpis to nie chcę aby doszła do skutku.......

1

Może to przez mojego kaca ale nie do końca rozumiem ... pierwsze słyszę aby baza "sama" sobie coś robiła - choć pewnie mało jeszcze wiem.
Najlepiej jakbyś pokazał strukturę tabeli i operacje DML którą wykonujesz

0

Zwykły UPDATE robię.

1

Co to za system. Jak edytujesz te wpisy? Coś to się kupy nie trzyma. Nie masz jakiegoś triggera na bazie? Jesteś pewny, że wysyłasz cały tekst do bazy - może to front obcina ci te teksty.

2

Do poczytania.
PHP: html_entity_decode, htmlentities, mysql_escape_string, mysql_real_escape_string i okolice

0

Aby nie być gołosłownym:

UPDATE `test` SET `abc`='<span style="color: blue;">&#x1f9d2;</span>' WHERE 1

screenshot-20210331120943.png

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1