dodawanie klucza obcego do istniejącej tabeli

0

Witam
Mam problem z dodaniem klucza obcego do tabeli, napisałem to tak
alter table Jury add constraint ogrrrt7 foreign key(id_sedziego) references Sedziowie(id_sedziego);
i rzuca mi taki błąd
Error report -
ORA-00904: "ID_SEDZIEGO": niepoprawny identyfikator
00904. 00000 - "%s: invalid identifier"'
W czym tkwi błąd?

4

No trochę brzmi jakby id_sedziego nie było w tabeli sedziowie, drugi trop to id_sedziego nie jest zdefiniowane jako Primary Key.
trzeci trop to %s, który prawdopodobnie oznacz string, a string słabo działa jako w tabelach jako pk.
Wujek google podpowiada jeszcze że oracle rozróżnia wielkość liter więc możliwe że słusznie silnik bazy zauważa że ID_SEDZIEGO nie istnieje, bo masz id_sedziego.

0

daj ddl tabel jury i sedziowie to Ci powiem co masz nie tak

0
Create table Sedziowie
( 
id_sedziego number(2) constraint ogrrr6 primary key,
nazwisko varchar2(30),
imie varchar2(20),
miejsce_pracy varchar2(45),
miejscowosc varchar2(45),
specjalnosc varchar2(50)
);
0

a jury??

0

Spróbuj może jakiegoś narzędzia do modelowania baz danych, które same generuje skrypt SQL. Unikniesz niepotrzebnych problemów i masz fajną rzecz do dokumentacji projektu. Tak to może wyglądać:
sqldbd.com

0

Stawiam, że w tabeli jury nie masz kolumny id_sedziego. Dodajesz klucz obcy bez posiadania odpowiedniej kolumny.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1