Problem z zadaniem na zaliczenie, Oracle, MySQL

0

Cześć, jestem w 4 klasie technikum i mam problem ze zrobieniem zadania na wyższą ocenę. Nauczyciel w ogóle nie uczy nas przedmiotu także pozostaje mi tylko to co sam wypracuję. Myślałem że dam radę ale niestety nauczyciel bezpodstawnie zadaje mi zadanie z politechniki w dodatku związane z Oracle, którą nawet nie jest chyba w podstawie.
Oczywiście nauczyciel napisał, że można zrobić to w MySQL po odpowiednich przekształceniach. Problem w tym, że próbuję cały czas i wyrzuca mi błędy. Szukałem w podręcznikach, converterach i nic. Nawet nie jestem w stanie stwierdzić czy te polecenia które dał mają w ogóle prawo działać. Najlepiej chciałbym to wykonać w XAMPPie.
Bardzo proszę o pomoc. Chciałbym udowodnić mu, że bez jego łaski mogę coś zrobić.
Wszystkie pliki dodaje w załączniku.
Jeszcze raz proszę o pomoc

1

Możesz użyć serwisu typu sqlfiddle.com i tam spróbować utworzyć daną schemę pod Oracle i wypełnić ją danymi.

Do konwersji schemy do zadania wystarczy kilka drobnych zmian:

  1. Typy danych::
VARCHAR2 -> VARCHAR
NUMBER -> DECIMAL 

https://docs.oracle.com/cd/E12151_01/doc.150/e12155/oracle_mysql_compared.htm#BABHHAJC

  1. Klucze główne
    Zamiast:
CREATE TABLE GATUNEK (
     ID_GAT   NUMBER(4)   CONSTRAINT PK_ID_GAT PRIMARY KEY,
     NAZWA     VARCHAR2(30) 
);

Użyj składni (typy danych poniżej już podmienione na MySQL)

CREATE TABLE GATUNEK (
     ID_GAT   DECIMAL(4)  ,
     NAZWA     VARCHAR(30) ,
    PRIMARY KEY (ID_GAT)
);
  1. Klucze obce

Klucz obcy może utworzyć po tym jak tabela zostanie utworzona, tzn. zamiast

CREATE TABLE AUTOR_TYTUL(
     ID_AUTOR   NUMBER(4)   CONSTRAINT FK_ID_AUTOR REFERENCES AUTOR(ID_AUT),
     ID_KSI    NUMBER(4)	  CONSTRAINT FK_ID_KSI REFERENCES KSIAZKA(ID_KS)
     );

rozbijasz na trzy części:

CREATE TABLE AUTOR_TYTUL(
     ID_AUTOR   NUMBER(4),
     ID_KSI    NUMBER(4)
);

ALTER TABLE AUTOR_TYTUL ADD CONSTRAINT FK_ID_AUTOR  FOREIGN KEY (ID_AUT) REFERENCES AUTOR(ID_AUT);
ALTER TABLE AUTOR_TYTUL ADD CONSTRAINT FK_ID_KSI FOREIGN KEY ID_KSI    REFERENCES KSIAZKA(ID_KS)
0

Dzięki @yarel za podpowiedzi. Największy problem miałem właśnie z tymi kluczami.

0

Czy może mi ktoś pomóc jeszcze ze składnią tych zapytań? Chodzi o sam schemat, bo jakoś nie mogę sobie z nimi poradzić. Zapytania:

  1. Wyświetl wszystkie informacje o książkach, które zostały wypożyczone przez tego samego czytelnika, który wypożyczył najtańszą książkę wypożyczalni. 2 pkt
  2. Wyświetl nazwiska oraz liczbę wypożyczonych książek przez poszczególnych klientów. Nagłówek kolumny z liczbą wypożyczeń powinien być LICZBA_WYPOZYCZEN. Posortuj wynik pod względem wypożyczeń w kolejności od najmniejszej do największej liczby wypożyczonych książek 3 pkt
  3. Wyświetl nazwiska tych klientów, którzy w ciągu ostatnich 6 miesięcy chociaż raz wypożyczyli książkę. Wyświetlony ma być również autor oraz tytuł książki, gatunek literacki i wydawnictwo 3 pkt
  4. Wyświetl nazwiska, imiona klientów i miejscowości oraz gatunki książek wydanych przez PWN dla klientów zamieszkałych poza Warszawą
1

Jak pokażesz jakiś schemat to są się to zrobić.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1