Dane bez polskich znaków ORACLE

0

Witam.

Chciałbym zwrócić dane bez polskich znaków.

Używam fukcji convert ale zwraca mi chińskie znaczki i nie wiem w sumie dlaczego. Typ znaków wydaje się dobry.

select 
CONVERT(steps."stp_name",'US7ASCII') RETURN_COLUMN
FROM table_name

Zwraca mi

screenshot-20201126110344.png

1

Oj to nie jest prosty temat. Jak rozumiem masz wpis w bazie: "żółć" i chciałbyś aby zwróciło ci: "zolc"? Jeśli tak to może coś takiego:

select TRANSLATE(steps."stp_name",'ĄąŹźĆćĘęŃńŻżŁłÓóŚś','AaZzCcEeNnZZLlOoSs') from table_name

http://sqlfiddle.com/#!4/51145/1

0

Ja bym zrobił dużo, aby to się działo na kliencie.

0

@AnyKtokolwiek: brzmi tajemniczo, a co dokładnie byś zrobił ? — BLAZO 6 minut temu

A co jest klientem?

Może dałbym RAZ do sterownika tablicę collation / translate i zapomniał o problemie. Moze napisał bym dobrze enkapsulowane trzylinijkowce w Javie / C++ / C#, albo w jakiejś warstwie, przez którą przechodzą dane.
To zależy.

Były czasy danych w takiej dinozaurowej stronie kodowej jak Mazovia (nieznanej międzynarodowym gremiom standaryzacyjnym), w Javę to bardzo ładnie w zestandaryzowany sposób wchodziło

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1