Awaria Mysql xampp

0

Dzień dobry.

Napisałem aplikację w PHP. Czy jest możliwe że aplikacja uszkadza bazę? Już drugi raz posypała się baza po roku używania. Aplikacja działa na localhost. Pewnie zawiera błędy ale czy to możliwe żeby jakikolwiek błąd mógł uszkodzić bazę?

Dzięki
M.

Ps.
Przez uszkodzenie rozumiem występowanie błędów z połączeniem z bazą.

1

Sprawdź logi, komunikaty, być może jakaś komenda uszkadza strukturę bazy w jakimś miejscu, zmienia kodowanie itp. ciężko wróżyć co oznacza awaria, nie widząc szczegółów.

0

Dzień dobry.

Odgrzebuję temat. Użytkownik mojego programu wysłał mi kopię swojej bazy. Faktycznie, nawet u mnie, na moim komputerze występuje ten błąd. Proszę o podpowiedzi. Gdzie mogę sprawdzić logi MySQL InnoDB, które rzucą światło co mogło się skopać?

Dodam, że korzystam z XAMPP dla Windows.

Dzięki!
M.

Ostatni log w programie
screenshot-20201014144741.png

0

1, Jaką kopię ci wysłał (zrzut plików bazy, backup - jesli tak, to w jakiej postaci)
2. Jaka to jest aplikacja? http://blog.ksiazek.info/2010/10/10/gdzie-sa-logi-mysql-i-co-to-za-logi/dzie-sa-logi-mysql-i-co-to-za-logi/

0
  1. Kopię katalogu mysql z katalogu xampp, jako że backup tradycyjny, zaimplementowany w aplikacji nie działa z powodu tego samego błędu.

  2. PHP (www)

  3. Tutaj odpiszę jak jutro wrócę z pracy.

Dzięki.
M.

0

Problem lokalnie rozwiązany. Po włączeniu general_log okazało się, że z jakichś powodów użytkownik MySQL przestał mieć uprawnienia do bazy. Być może, ktoś zmodyfikował pliki konfiguracyjne aplikacji, bądź bawił się phpMyAdmin. Tak czy siak, póki co, u mnie działa.

SET GLOBAL general_log = 'ON';

https://stackoverflow.com/questions/20142856/mysql-turn-on-the-general-log

Dzięki!
M.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1