SQL Server - Nadanie uprawnień dla roli

0

Cześć,

zastanawiam się nad jedną rzeczą. Mam sobie jakąś przykładową grupę baz danych i teraz chciałbym stworzyć rolę serwerową typu group_read_write dającą uprawnienia do wszystkich tabel w tych bazach do:
select, insert, update.

Jak to zrealizować? Dodałem rolę serwerową w Security->ServerRoles, ale teraz jak zrobić żeby wszyscy userzy z tej roli mieli uprawnienia?

2

A nie masz AD? W AD tworzysz grupę typu MyDBAdmins i do niej podpinasz potrzebnych użytkowników. W SQL_Server tylko podpinasz uprawniania do stworzonej w AD grupy.

0
jurek1980 napisał(a):

A nie masz AD? W AD tworzysz grupę typu MyDBAdmins i do niej podpinasz potrzebnych użytkowników. W SQL_Server tylko podpinasz uprawniania do stworzonej w AD grupy.

A nie da się tego zrobić na samej roli bez AD? Userzy u nas to sql loginy i nie chciałbym tego mieszać.

1

Jaki typ kont wybierasz? Dla Windows Authentication pewnie da radę. Dla "SQL login" chyba nie.
http://innovation-hut.com/Articles/DB/SQL/CreatingaWindowsGroupforSQLAdministrators/CreatingaWindowsGroupforSQLAdministrators.aspx

0
jurek1980 napisał(a):

Jaki typ kont wybierasz? Dla Windows Authentication pewnie da radę. Dla "SQL login" chyba nie.
http://innovation-hut.com/Articles/DB/SQL/CreatingaWindowsGroupforSQLAdministrators/CreatingaWindowsGroupforSQLAdministrators.aspx

Niestety, SQL Login :(

3

Nie tak, tego nie zrobisz grupa serverową, musialbyś stworzyć rolę dla każdej bazy i nadać uprawnienia do insert/update/select dla wszystkich baz i dodać dla roli użytkowników

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1