Schemat bazy danych

0

Witam. Chcę zrobić taką prostą bazę danych odnośnie polskich klubów w polskich ligach . Problem mam tutaj z tabelą Poprzednie kluby gdyz nie wiem czy mam ją łączyć z ligą czy też nie. Baza też nie jest skończona (typy danych nie zmieniłem w niektórych) ale najbardziej mi zależy na waszej opinii odnośnie tabel: Poprzedni klub, liga,transfer i obecny klub. Czy to wszystko się jakoś mniej więcej zgadza itp.

title

3

Ta tabela obecny klub i poprzedni to się jakoś nie klei. Robisz zawodnika i wiazeszcgo z klubem przez tabelę pośrednią gdzie masz daty kiedy grał itp i tam gdzie nie będzie daty końca to znaczy ze gra nadal

0

Czyli dobrze rozumiem: Wywalić te tabele transfer i poprzedni klub a tabele obecny klub zmodyfikować na "klub" i tam umieścić kolumny od i do co będzie oznaczało od kiedy do kiedy grał. Tak?

P.S. Wcześniej miałem coś takiego jak w załaczniku (ale bez od, do)

3

Zawodnik - Klub -> relacja wiele do wielu.Zawodnik i historia klubów, których był częścią. Tak jak napisał Tomek, usunęłabym Poprzednie_kluby i miała wszystko w jednej tabeli i daty(ewentualnie boolean aktualny).

Transfer powinien być powiązany również z zawodnikiem.

Wywalić te tabele transfer i poprzedni klub a tabele obecny klub zmodyfikować na "klub" i tam umieścić kolumny od i do

Nie do końca. Tak jedna tabela Klub ale potrzebujesz tabeli pośrodku w tej relacji.
Tabela Zawodnik nie wie nic o datach w klubach, tabela Klub nie wie nic o datach w klubach, można by tam wstawić tabelę transfer między te tabele:

Zawodnik -< Transfer >- Klub
czyli w tabeli Transfer masz id_zawodnika, id_obecnego_klubu, daty od do

0

Podsumowując: Czy mogę trochę zmodyfikować ten schemat który jest w załaczniku (wiele do wielu zawodnik-klub) i czy gdybym usunął tabele Zawodnicy_na_treningu to byłoby ok? Bo nie wiem czy ta tabele nie jest w sumie zbędna

0

To ma tak wyglądać czy jeszcze do tego relacja zawodnik >- klub (wiele do jednego) bo już się troche pogubiłem xD

0

Dobra. Więc mam coś takiego (oczywiście muszę poprawić te typy i klucze, no i zamiast poprzednie kluby to transfer bo zapomniałem że będzie tam przecież klub w którym nadal gra zawodnik). Sorry że tak zamęczam tymi załącznikami ale po prostu chcę być pewien czy to już może być wersja finalna

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1