mysql - customowe grupowanie

0

Chciałbym pogrupować elementy według nazw + przyporządkowanych operacji i niby mogę stworzyć taki string jak operations z outputu przy pomocy concat, ale group by już z tym nie współpracuje. Ma ktoś jakiś pomysł jak to ugryźć?

element

id name
1 A
2 A
3 B
4 B

operation

id element_id operation
1 1 operation1
2 1 operation2
3 2 operation1
4 2 operation2
5 3 operation1

output

element_name operations quantity
A operation1,operation2 2
B operation1 1
B null 1
1
  1. Z tabelki operation wybierz "sklejone" operacje.
select element_id, group_concat(operation_name) operations from operation group by element_id;
  1. Zrób left joina tabeli element z wynikiem zapytania 1 i powinno działać.
0

Dzięki, Twoja odpowiedź naprowadziła mnie na rozwiązanie problemu. Zrobiłem dodatkowy select w joinie, który skleił operacje i wtedy mogłem ich użyć w group by

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1