MSSQL tabela tymczasowa

Odpowiedz Nowy wątek
2019-05-09 13:34
0

Witam.
Piszę (próbuje) napisać aplikacje do nadzoru nad urządzeniami, czyli pobieram co 10 s np tysiąc danych i zależnie od ustawienia zapisuje je do bazy np temperatury co 15 minut, moc co 10 minut, energie co 8 godzin itp. Ponieważ odczyt danych po modbusie ma swoje ograniczenia czasowe a chcę wyświetlić dane dla użytkowników przez www w ASP.NET jak najczęściej (min co 10 s) planuję mieć dwa programy pierwszy czyta dane i zapisuje je do bazy danych, drugi służy do wyświetlania danych chwilowych i odczytów z bazy danych historycznych.
Teraz pytanie :
czy poprawnie jest zapisywać w pierwszym programie dane chwilowe co 10 s do tej samej tabeli robiąc przed zapisem truncate ? a w drugim programie czytać je i wyświetlać na stronie WWW (oczywiście po sprawdzeniu czy tabela jest pełna).
Czy ASP.NET to dobry wybór, testowałem tez flaska ale chyba łatwiej się pisze w visual korzystając z ASP.NET
pozdr AS

Pozostało 580 znaków

2019-05-09 15:32
1

Strasznie wydaje mi się to pokrętne. Jak będziesz robił trucate a zapisywał dane co 10 s, to poszybujesz jakiegoś potwora, żeby to uciągnął. Co chcesz pokazywać temu użytkownikowi — wykres z ostatniej godziny, tylko ostatnie 10 s. Co chcesz zbierać jako dane historyczna: tylko odczyt np co 15 minut, czy średnią z tego okresu?

Pozostało 580 znaków

2019-05-09 15:57
0

A po co usuwać?


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

2019-05-09 18:09
0

Dane historyczne zapisuje co 10 - 30 minut.
Ale dane bieżące najlepiej pokazać co 1 s a ponieważ nie jest to możliwe z powodu czasu odczytu wszystkich urządzeń będą się odświeżały co 10s.
Do danych bieżących będzie tylko 1 tabelka która nie może się zapisywać stale ponieważ w ciągu tygodnia będzie miała milion danych.
Jak inaczej przekazywać dane pomiędzy dwoma rożnymi programami jeden zapisuje drugi czyta co 10 s zawsze te same 200 danych ale o rożnych wartościach? truncate jest o wile szybszy od delete.

Pozostało 580 znaków

2019-05-09 20:20
0

Uszeregujmy to, bo mam problem ze zrozumieniem co robisz, na razie wiem, że odczytujesz dane co 10 s ale to trwa ze względu na komunikacje, jest jeszcze tabla z danymi historycznymi, ale nie bardzo wiem kiedy się tam maja znaleźć.

Chcesz napisać 2 programy

  1. do pobierania i dodawania danych
  2. Do prezentacji danych

Zajmijmy sie na razie 1. Skoro program pobiera dane to dlaczego nie wrzuca od razu do tabeli z danymi tylko potrzebuje tabeli tymczasowej?

Mnie się wydaje, że on tabelą tymczasową nazywa zwykłą tabelę, do której będzie wstawiał dane na krótki czas, bo potem chce je czyścić. - somekind 2019-05-09 21:26
Ja też podejrzewam, że chodzi o jakiś "bufor", ale opis nie naprowadza na nic sensownego. - Panczo 2019-05-09 22:40

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0