Postgres i oracle katalogi.

Odpowiedz Nowy wątek
2018-03-08 18:10
0

Hej,
Jako że przerzucam z oracle dane do postgresa napotkałam miejsce skąd nie mogę wybrnąć. Tyczy się katalogów w których przechowywane są pliki. W oracle mam normalnie katalogi, które mogę sobie założyć przez bazkę i potem do nich pakować fizycznie pliki a w komórce w tabeli zostaje mi wpis o miejscu położenia danego pliku fizycznie tj w którym katalogu on się znajduje. Czy postgres w ogóle posiada takie udogodnienia i jak się do tego dobrać tzn pod jakimi hasłami szukać w dokumentacji :)

edytowany 1x, ostatnio: kate87, 2018-03-08 18:13
Tylko MSSQL ;) - daniel1302 2018-03-08 18:28

Pozostało 580 znaków

2018-03-08 18:54
1

Copy to / from file. Proces postgresowy musi mieć uprawnienia na systemie plików.

Ewentualnie jakieś rozszerzenie typu external_file.

edytowany 1x, ostatnio: yarel, 2018-03-08 18:57
Też jest to jakiś sposób. Popatrzę jeszcze. - kate87 2018-03-08 20:37
Co masz po stronie Oracle do zmigrowania? Jakiś BFILE ? - yarel 2018-03-09 09:46
Nawet chyba nie. Próbuję zrozumieć jak to jest wrzucane do bazy i szczerze mówiąc mocno mi nie idzie. Wychodzi na to że albo jakoś za pomocą PHPa albo webservicem z javy tyle że dekompiluję wszystko po kolei i jeszcze nie doszłam. - kate87 2018-03-09 11:09
Widzę 2 oczywiste opcje: DBMS_LOB / UTL_FILE. Jeśli są jakieś podprogramy na bazie, które zapisują na file systemie + wstawiają rekord do jakiejś tabelki, to select * from dba_dependencies where referenced_name='TABELKA'; powinna dać wskazówkę, które obiekty korzystają z tego i ewentualnie przecięcie takiego zbioru z DBMS_LOB/UTL_FILE powinno zawęzić poszukiwania. Coś w stylu: select name from dba_dependencies where referenced_name='TABELKA' intersect select name from dba_dependencies where referenced_name in ('DBMS_LOB','UTL_FILE'); - yarel 2018-03-09 11:32
W bazie kompletnie nic nie ma. Całe wstawianie odbywa się za pomocą webservice z javy. Próbuję namierzyć co to w ogóle jest. - kate87 2018-03-09 11:58

Pozostało 580 znaków

2018-03-08 19:15
1

Załóż katalog, wrzucaj tam pliki, a w jakiejś tabeli zapisuj ścieżkę do nich

To jest chyba jedyne sensowne wyjście z tej sytuacji. Nie widzę innego. - kate87 2018-03-08 19:25
Możesz też prosty program, który będzie zapisywał Ci ścieżkę wskazanego pliku do bazy - endrius 2018-03-08 19:37
Czyli pakiecik. Spoko. Myślałam że będzie to usprawnione jak w oracle, ale znów się pomyliłam. - kate87 2018-03-08 20:36
Ewentualnie zapisuj plik do bazy, ale ja tego nie polecam - endrius 2018-03-08 20:43
Też nie będę chciała tak robić :) - kate87 2018-03-08 20:53
Może ktoś zna jakiś sposób, ale ja o takim nie słyszałem - endrius 2018-03-08 21:00

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0