[MySQL] Jakie relacje powinienem zostosować?

0

Cześć, słowo wstępu - zaczynam moją "przygodę" z bazami danych, co nieco poczytałem, itd.
Chciałbym stworzyć bazę ewidencji ludzi dla chorągwi harcerskiej (chorągiew > hufiec > drużyna > zastęp).

Główną tabelą będzie tab_osoby (zawiera imię, nazwisko, pesel, stopień harcerski, funkcję, oraz do jakiego hufca, drużyny dana osoba należy)
Czy aby uzyskać efekt polegający na tym, że kiedy wybiorę hufiex X to dalej przy wyborze drużyny nie będę miał do wyboru tych z pozostałych hufców powinienem zastosować relacje
pomiędzy tabelami tab_hufce i tab_drużyny?
https://zapodaj.net/8c56b6f0307cc.png.html

Pozdrawiam

grzegorz_so napisał(a):

na początek przypisz osobę do zastępu

Czyli ta "selekcja" powinna zachodzić od tyłu - tj. na początku wybieram najmniejszą "strukturę", co pozwoli na filtrację tych większych?

0

na początek przypisz osobę do zastępu

0

Jeśli dobrze rozumiem to można to zrobić jak poniżej.
harcerze.png

0

Czyli ta "selekcja" powinna zachodzić od tyłu - tj. na początku wybieram najmniejszą "strukturę", co pozwoli na filtrację tych większych?

dokładnie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1