Poprawność schematu bazy danych

0

Witam tworzę bazę danych o czasie zażycia tabletek(projekt na zaliczenie) w MYSQL w której bedą zawarte dane o nazwie, ilości, dacie i godzinie zażycia tabletek. Wychodzę z założenia,że poszczególne lekarstwo można brać kilka razy dziennie przez klika razy w określonym czasie. Pytanie 1: Czy poniższy schemat jest poprawny?
screenshot-20170327153948.png
Pytanie 2: Jeżeli powyższy schemat jest poprawny jak wprowadzić nastepujące dane?

Nazwa: DUOMOX
Sztuk: 1
Data:28.03.2017,28.03.2017
Godzina: 8:00,12:00, 16:00

0

Nazywaj kolumny sensownie:

  • id_tabletki, id_daty, nazwa, liczba_sztuk,
  • id_daty, id_godziny, data,
  • id_godziny, godzina.

A teraz odnośnie poprawności: w czym Twoje podejście jest lepsze od utworzenia kolumny datetime w tabeli daty, pozbywając się tabeli godziny?
Poza tym ja utworzyłbym powiązanie na odwrót, tj. tabelę tabletki_godziny, ponieważ to godzina odnosi się do tabletki, a nie na odwrót.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1