SQL - usunięcie zduplikowanych par

0

Witam,

mam polecenie prezentacji par pracowników, którzy mają takiego samego szefa.
Szef to Mgr.

SELECT Prac1.Ename AS Pracownik1, Prac2.Ename AS Pracownik2
FROM Emp Prac1
INNER JOIN Emp Prac2
ON Prac1.Mgr=Prac2.Mgr
WHERE Prac1.Ename NOT LIKE (Prac2.Ename);

Pytanie, jak zrobić aby mając już parę pracowników Nowak - Kowalski nie wykazywać Kowalski - Nowak?

Bardzo proszę o wskazówkę po czym to chwycić.

Pozdrawiam,
Arek

0

Najprościej byłoby wykorzystać porządek na stringach, wtedy where wyglądałby tak: "Prac1.Ename < Prac2.Ename".

2
Wielki Terrorysta napisał(a):

Najprościej byłoby wykorzystać porządek na stringach, wtedy where wyglądałby tak: "Prac1.Ename < Prac2.Ename".

Albo dodać to jako warunek złączenia:

 
SELECT Prac1.Name AS Pracownik1, Prac2.Name AS Pracownik2
FROM test Prac1
INNER JOIN test Prac2
ON Prac1.Mgr=Prac2.Mgr and Prac1.Name < Prac2.Name

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1