Korzystanie z SQL EXPRESS w sieci

0

Witam.

Potrzebuję zrobić aplikację z obsługa bazy danych, z której będą korzystać 2 komputery w sieci. Mój pomysł jest taki, że na jednym zainstalowałem sql server express 2014 i chciałbym przetestować połączenie do niego na tym drugim ale coś nie gra. Wyskakuje taki jak na załączonym screenie.

Loguję się przez: Prac-Komputer\SQLEXPRESS
Authentcation: Windows Authentication

Co powinienem zrobić żeby to wszystko działało?

Chciałbym jeszcze dopytać. Czy jest możliwość umieszczenia takiego servera na dysku zewnętrznym lub coś w tym stylu? Oba komputery korzystają właśnie z tego dysku, aby uniezależnić je od siebie, ale aby zachować jednakowość danych.

0

Co powinienem zrobić żeby to wszystko działało?

Prawidłowo skonfigurować autentykację...

Ponadto, z tego co pamiętam SQL Express nie chce działać w programie, jeśli jednocześnie baza jest podłączona w Management Studio. Takie małe ograniczenie.

Czy jest możliwość umieszczenia takiego servera na dysku zewnętrznym lub coś w tym stylu?

Serwer to program, więc musi działać na komputerze, a nie tylko na dysku.
Baza to plik na dysku i możesz go umieścić gdzie chcesz, ale zasadą bazy danych jest że danymi zarządza serwer, a nie każdy program osobno.
Dysk nie musi być współdzielony.

0
Azarien napisał(a):

Co powinienem zrobić żeby to wszystko działało?

Prawidłowo skonfigurować autentykację...

Co ma piernik do wiatraka?
Komunikat mówi wyraźnie - nie odnaleziono serwera pod podanym adresem lub serwer odmawia połączenia. Skoro connection string jest poprawny, to stawiam na to drugie.
MSSQL po instalacji (i nie pamiętam czy zawsze, czy to zależy od wersji) posiada wyłączoną opcję zezwalającą na połączenia zdalnych klientów.

Można to zrobić w Management Studio (prawym na serwerze, i zaznaczamy opcję properties->connections->allow remote connections to this server) lub za pomoca SQL'a

EXEC sys.sp_configure N'remote access', N'1'
GO
RECONFIGURE WITH OVERRIDE
GO

Robi się to raz po instalacji.

Ponadto, z tego co pamiętam SQL Express nie chce działać w programie, jeśli jednocześnie baza jest podłączona w Management Studio. Takie małe ograniczenie.

Bardzo mi przykro, ale totalne głupoty wypisujesz.
Mi tam każde połączenie działa, czy to z NativeClient for ODBC/OLEDB, ODBC czy OLEDB Provder. Bez znaczenia.

Czy jest możliwość umieszczenia takiego servera na dysku zewnętrznym lub coś w tym stylu?

Serwer to program, więc musi działać na komputerze, a nie tylko na dysku.
Baza to plik na dysku i możesz go umieścić gdzie chcesz, ale zasadą bazy danych jest że danymi zarządza serwer, a nie każdy program osobno.
Dysk nie musi być współdzielony.

0

Chodziło o Firewalla być może. Wyłączyłem na kompie na którym jest serwer i teraz mogę się do niego połączyć.

A wiecie może jak dodać komputery w sieci do wyjątku w FIREWALL? Chodzi o to, żeby nie wyłączać go całkowicie.

0

Dodać wyjątek na port 1433?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1