Oracle SQL - wyciąg danych

Odpowiedz Nowy wątek
2016-02-18 16:00

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Mam baze a w bazie kilkadziesiąt tabel. Interesuje mnie jak odczytać liczbe wierszy poszczególnych tabel.

Wiem jak to zrobć pojedyńczo czyli:

select count(*) from  tabela_A 
 i dostaje wynik ilości wierszy w tabeli A.

Jaką komende napisac abym dostał wynik ilości wierszy poszczególnych tabel tzn wszystkich tabel z bazy aby wynik był podobny do czegos takiego:
tabela_A , tabela_B
60 , 50

Czyli poprotsu aby wynikiem była tabela z nazwami tabel z bazy i ilościomi wierszy.

Pozostało 580 znaków

2016-02-18 17:31

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

HMM???

Pozostało 580 znaków

2016-02-18 18:30

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 6 godzin temu

0

co hmm? Płacisz tu komuś? poszukać w googlach się nie chciało?

gather_schema_stats + dba_tables


Chcesz pomocy - pokaż kod - abrakadabra źle działa z techniką.

Pozostało 580 znaków

2016-02-18 19:58

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

szukałem kolka godzin ale nie znalazłem dlatego tutaj zapytałem.
czy to polecenie twoje wystarczy przekopiowac i bedzie działać czy trzeba w nim coś zmieniać??

Pozostało 580 znaków

2016-02-18 20:01

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Skopiowałem to i nie działa. co dokładnie trzeba zrobić?

Pozostało 580 znaków

Wybitny Kod
2016-02-18 20:08
Wybitny Kod
0

Kłódka na google? http://stackoverflow.com/ques[...]ct-count-from-multiple-tables

Pozostało 580 znaków

2016-02-18 20:20

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Mowiłem że nie znalazłem na google. Ten link co podałeś jest do dwóch tabel, ja mam 300 tabel i z tych 300 tabel chciałbym pobrać wyniki.
W dodatku dopiero od kilku dni ucze sie sql prosze o wyrozumiałość i podanie bez pomijania czegokolwiek.

Pozostało 580 znaków

2016-02-18 20:28

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 7 godzin temu

0

Uwierz mi, jeśli się dwa dni uczysz, to znaczy, że to o co pytasz NIE JEST ci potrzebne.
Spróbuj sformułować pytanie inaczej...

Pozostało 580 znaków

2016-02-18 20:32

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Własnie jest mi to potrzebne. mam 300 tabel w bazie i sprawdzenie mi pojedyńczo ilości wierszy w każdej kolumnie za pomocą

SELECT COUNT(*) FROM  tabela_A
zajmie mi sporo czasu. chyba jest jakaś prosta możliwość odczytania takich samych danych ze wszystkich kolumn.

Pozostało 580 znaków

2016-02-18 20:58

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Widze zę nie ma tutaj pomocnych dla poczatkujących. Gdyby ktoś napisał całą składnie i powiedział gdzie cos zmienic to by duzo pomogło, i nie zawracał bym wam tutaj głowy. Tak jak mówiłem zaczynam nauke sql i robie sobie ćwiczonka ale potrzebuje w stopniu bardziej zaawansowanym znać składnie która mi to policzy, nie musze jej rozumieć już teraz wystarczy że mi da odpowiedni wynik. Gdzie mam pytac jak nie na forum. Grzecznie prosze o pomoc.

Pozostało 580 znaków

2016-02-18 21:12

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 6 godzin temu

2

gówno a nie szukałeś. Wklepujesz w google dba_tables i w pierwszym wyniku masz https://docs.oracle.com/cd/B1[...]statviews_4155.htm#REFRN23286 gdzie masz opisane CO W NIEJ JEST i linka do https://docs.oracle.com/cd/B1[...]statviews_2105.htm#REFRN20286 gdzie jest DOKŁADNY OPIS KOLUMN. Tam jak byk jest NUM_ROWS* NUMBER Number of rows in the table i choćby z czystej ciekawości wystarczy zrobić SELECT * FROM dba_tables i zobaczyć co dostaniesz i jak się to ma do tego czego potrzebujesz. Załóżmy, że coś się nie zgadza (bo zapewne tak będzie) to może zaświta aby to drugie wklepać do googla i, ta dam, niespodzianka w trzecim linku (bo pierwsze dwa to linki do manuala) jest EXAMPLE czyli PRZYKŁAD https://www.krenger.ch/blog/o[...]-gather_schema_stats-example/ gdzie nawet nie trzeba nic czytać tylko wziąć i przekleić EXECUTE DBMS_STATS.GATHER_SCHEMA_STATS(ownname => 'SIMON');. No ale tu jest pierwszy zgrzyt - trzeba mieć chociaż PODSTAWOWĄ wiedzę o oracle aby wiedzieć co wpisać zamiast SIMON. I nie nikt z nas ci tego nie powie bo my nie wiemy co jest u ciebie. Po wykonaniu tego wracamy do pierwszego zapytania i co się naszym oczom ukazuje???? No niemożliwe - oczekiwany rezultat! I to bez żadnych cudownych zaklęć tylko zwykły prosty select.

To, że tobie się nie chce to nie jest żadne usprawiedliwienie. Odpowiedź dostałeś w pierwszym poście. Wystarczyło 10-15 minut z google i własnym mózgiem. A następnym razem daruj sobie te swoje HMM??? bo nikt tu nie jest na twoich usługach ani nikomu nie płacisz, żebyś miał prawo czegokolwiek żądać albo kogokolwiek poganiać!


Chcesz pomocy - pokaż kod - abrakadabra źle działa z techniką.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0