Utworzenie kolumny z danymi

0

Witam dziś pewnie coś prostego ale to dopiero start.

Załóżmy jakieś zapytanie sql:

select sum(sklep.ilosc) AS TotalSales from sklep
inner join produkt on (sklep.produktID=produkt.produktID)
where produkt.produktID=sklep.produktID
group by produkt.nazwaproduktu

I ok on mi zwróci kolumnę ze zliczoną ilością sprzedanych produktów no i chciałbym to dodać do tabeli produkt ale jak użyję alter table to same null a ja chciałbym mieć wypełnione krotki.

Proszę o pomoc

0

najpierw dodajesz kolumne a potem uzupełniasz rekordy

0

Okej czyli

Alter Table produkt
add Ilosc

Utworzylem ta kolumne sa same null jak wypelnic to danymi?

0

Problem mam generalnie z tym, że jest 77 produktów no i każdy z nich był zamawiany ileś razy a przy zwróceniu wyniku z zapytania mam 77 wyników i bym musiał jakoś po kolei ściągać i dorzucać chyba...

0

może jakbyś podał ddl tabeli, do której chcesz to dodać oraz zapytanie, które zwróci to co byś chciał i na końcu jeszcze napisał jak się ma to co zwróci zapytanie do tego co jest w tej tabeli to by ci ktoś pomógł. Bo jak na razie to snujesz jakieś wizje z liczbą 77 robiącą za tego złego a nic nie wiadomo o samym problemie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1