Sqlite zwracanie listy rekordow

0

Witam,
mam problem z zapytaniem w SQLite, chce zwrócić wiersze z jednej kolumny jako string rozdzielony średnikami np.
Osoba:
ID Imie nazwisko
1 Jan Kowalski

Telefon
ID_Osoba Numer
1 11111
1 22222
1 33333

Chce utworzyć zapytanie, które zwróci mi:
Osoba Telefony
Jan Kowalski 11111;22222;33333

0

poczytaj o group_concat

0

czytałem i niestety nie działa

2
<font size="30"> CO TO ZNACZY NIE

DZIAŁA?????????????????????</span>

0

sorki już piszę:
SELECT
O1.Id,
GROUP_CONCAT((SELECT T1.Telefon FROM Telefony as T1 WHERE O1.Id==T1.IdOsoby),',') as "Telefony"
FROM Osoby as O1
GROUP BY O1.Id
wyswietla
IdOsoby Telefony
1 11111
2 44444

a powinien:
IdOsoby Telefony
1 11111,22222,33333
2 44444,55555

Dopiero składnia poniżej wyświetla prawidło, tylko że ja potrzebuje to wyświetlić górnym zapytaniem:
SELECT
O1.Id,
GROUP_CONCAT(T1.Telefon,',') as "Telefony"
FROM Osoby as O1 JOIN Telefony as T1 ON O1.Id==T1.IdOsoby
GROUP BY O1.Id

0

a od kiedy to jako parametr funkcji agregującej podaje się podzapytanie? To nie zadziała bo nawet nie ma prawa zadziałać

0

OK, kiedyś w MYSQL pisałem podobne zapytanie i działało, będę musiał wykonać zapytanie w inny sposób.
Dzięki za odpowiedź.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1